Pomoć Srbije biće usmjerena za rekonstrukciju Romanijske ulice

14
Romanijska ulica je najstarija ulica u Palama

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je Srni da će 500.000 evra pomoći Vlade Srbije biti utrošeno za projekat sanacije i rekonstrukcije Romanijske ulice, koja ide od zgrade opštine do pansiona „Olimpik“.

Jugović je podsjetio da su u subotu, 2. septembra, u Beogradu predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić dogovorili da će milion i po evra pomoći Vlade Srbije biti utrošeno za projekte u Istočnom Sarajevu, te zahvalio Vučiću i Vladi Srbije za ovu pomoć, ističući da je riječ o ranije započetoj aktivnosti koja ima simboličan naziv „Srbija za Srpsku“.

Jugović dodaje da je tokom ranijih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije opština Pale delegirala projekat sanacije i rekonstrukcije Romanijske ulice, odnosno stari dio puta preko Kalovitih brda.

„Imali smo niz sastanaka sa predstavnicima Vlade Srbije, dva predsjednika su finalizovala razgovore i sada treba da krene realizacija projekta“, rekao je Jugović i dodao da je tokom ranijih sastanaka dogovoreno da će svi projekti koje bude pomagala Srbija nositi simboličan naziv ili imena koja imaju veze sa Srbijom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović
Načelnik opštine Pale Boško Jugović

Prema njegovim riječima, interesantno je da se to poklopilo sa sanacijom tunela „Kalovita brda“ koja bi trebalo da bude završena za 90 dana.

Ističući da će 500.000 evra sigurno biti utrošeno za rekonstrukciju Romanijske ulice, Jugović je naglasio da su ova sredstva dobrodošla i sada se počinje sa revizijom projektne dokumentacije, a u četvrtak, 7. septembra, na sastanku u Istočnom Sarajevu sa Vučićem, najvjerovatnije, će biti date instrukcije kako će operativno biti završen ovaj posao.

„Riječ je o izuzetnom projektu koji, osim u finansijskom, ima veliki značaj u moralnom smislu i pokazuje da Republika Srpska i Srbija nikada nisu imale bolji odnos i da Srbija razmišlja o Srpskoj“, naglasio je Jugović i dodao da će, sa druge strane, kvalitetno utrošena ova sredstva biti podsticaj i za dalju saradnju.

Romanijska ulica se koristi kao alternativni pravac u toku rekonstrukcije tunela "Kalovita brda"
Romanijska ulica se koristi kao alternativni pravac u toku rekonstrukcije tunela „Kalovita brda“

On je podsjetio da će na Palama biti nastavljena i rekonstrukcija drugih ulica, za šta će sredstva biti obezbijeđena iz budžeta opštine.

Završene su dvije ulice, a u narednom periodu će biti rađene i Ulica srpskih ratnika i Svetosavska ulica.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu u Istočnom Sarajevu da će milion i po evra koje su u Beogradu obećali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije biti utrošeno za projekte u Istočnom Sarajevu i Palama.

„Dobili smo podršku za neke projekte u Istočnom Sarajevu – milion evra za uređenje sportske dvorane i trga i 500.000 evra za uređenje ulica u Palama“, rekao je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
14 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Na onim nesretnim Lukama gdje se slio veći dio izbjeglih i raseljenih lica iz Sarajeva nikad ništa neće biti urađeno.

Зато се и зове Обилићево, јер се и он свјесно жртвовао за цара.

A sta je sa ulicama u „centru Pala“ konkretno Mese Selimovica, koja je pregrađena barikadom? I to dozvoljava opština???!!!!

Hoće li ikad biti asfaltirana ulica Treći April, tj. put stare pruge iza Nešković pumpe? Već 40 godina samo ravnaju makadam i dopunjavaju kratere….

Ta i još mnogo ulica, još od prije rata, makadamskih, pa nove ulice u novim naseljima nemaju nikakav asfalt. Ova ima kakav takav asfalt.

ima ih sigurno, a reci mi kakav je to asfalt ??? Prvih 30 metara što je Nešković morao uraditi iza pume. Produži dalje još 500 metara do kraja, pa ćeš vidjeti taj tvoj „kakav takav“ asfalt…

Kada se završi tunel „Kalovita brda“ onda će krenuti sanacija Romanijske ulice to je znači negdje u decembru, a dotad će biti haos proći ovom ulicom. Možda sam ja ovo nešto krivo shvatio možda će ovo obadvoje istovremeno raditi šta li je posrijedi?

Симића окука у Романијској улици одмах испод кућа Јовановића је смртно опасна. Треба је рjешавати под хитно док неко није погинуо. Ту се брзо вози а пут је узак и без тротоара а окука је таква да се не виде пjешаци све док се на пар метара не дође до њих. Кад поледи зими та окука због нагиба и леда постаје још опаснија како за аутомобиле тако и за пjешаке. Било би добро да постоји одговорност људи у општини па ако се нешто некоме деси на тој окуки (која због нерада општинских органа и даље остаје претња за безбедност грађана) та господа из општине и кривично одговарају. Ако хочемо правну државу онда то предпоставља и законску одговорност како народа тако и органа градске и сваке друге власти. Симића окука мора бити решена у супротном ако неко страда треба да тужимо општину јер се ради о занемаривању и нераду општинских органа који се баве инфраструктуром, урбанизмом и сигурношћу грађана

Eh, oni se ne bave ničim…, jer da upravljaju kako treba, prvo bi sanirali i rekonstruisali cestu preko Kalovitih brda kako Bog zapovijeda, pa krenuli sa tunelom. Najlakše je zatvoriti tunel i još to isticati kao uspjeh, a alternativni put, koji je kozja staza, staviti u promet i to u zimskim mjesecima.

Pod hitno treba zabraniti šleperima i kamionima da saobraćaju ovim putem, inače će biti katastrofa….

Ta o ona okuka kod magistrale, iza tunela, su opasne. Pogotovo sada kada autobusi i kamioni idu tuda.

Nije mi jasno po kom osnovu je definisan prioritet obnove Romanijske ulice? Luke, Dedinje, Koran, ma i centar, a da ne pricamo o selima okolo koja imaju zemljani put…to niko nije prepoznao kao prioritet? Iskreno se nadam da dok još nisu počeli sa „rekonstrukcijom „ulice koja uredno ima i asfalt i dovoljnu širinu za svoju svrhu…da će se ova odluka promijeniti.

Po principu gradimo tunel a saobraćaj usmjeravamo preko Kalovitih, iako za to nismo pripremili lokalni put. Pošto će sada tuda da idu teški kamioni, autobusi i ostala vozila sa ogromnom masom. Sve sa ciljem da se stanovnici ne sjete da blokiraju put s jasnim zahtjevom, ili novi asfalt ili blokada. Preduhitrili ih opštinari, i jedni i drugi, a za nas ostale ima vremena :).

Pozdrav sa Kremenitog brda, tj. dijela brda koji gravitira prema Lukama. Nadam se da ce ovo procitati neko ko nam moze pomoci: prekinut nam je put prema osnovnoj skoli, nemamo rasvjetu od skole do vrha brda, nemamo odvoz smeca, put prema magistrali je u katastrofalnom stanju, most gotovo neupotrebljiv, korito uredjeno do mosta…

Jedino rješenje za diskutante-kritičare je da ih neko prenosi preko kalovitih brda k’o malo vode na dlanu. Šta drugo, jer da staviš i zrno graška na drum oni bi to osjetlli.