Pomoć mladima da uspješno pokrenu biznis

0

Sokolac – Na Sokocu je u ponedjeljak predstavljen CEFE Program podrške preduzetništvu na području ove opštine, vrijednosti 30.000 KM, u okviru kojeg je planirana stručna podrška u poslovnom planiranju za 25 mladih.
Projekt-menadžer u Udruženju trenera CEFE DŽenan Trbić rekao je da se ovaj projekat realizuje uz podršku Vlade SAD i opštine Sokolac.

„Plan je da se putem ovog projekta podrži grupa 25 mladih kroz program koji će uključivati stručnu podršku u poslovnom planiranju, a za najuspješnije će biti rezervisana i bespovratna sredstva za pokretanje biznisa“, istakao je Trbić.

On je rekao da su za podršku mladima planirana dva granta po 5.000 KM i da se nada da će biti i većih iznosa.

Trbić je naveo da se program sastoji iz nekoliko komponenti, kroz koje će sa sa mladima radi na razvoju biznis plana i jačanju njihovih preduzetničkih kapaciteta, a najuspješniji će biti podržani u osnivanju biznisa različitim vrstama stručne podrške.

Samostalni stručni saradnik za lokalni ekonomski razvoj u opštini Sokolac Slađana Vukojičić rekla je novinarima da je od februara ova opština pristupila Programu podrške preduzetništvu, koji se sprovodi posredstvom Udruženja trenera CEFE, a sufinansira ga lokalna zajednica sa 50 odsto od početnih sredstava.

Vukojičićeva je naglasila da se zainteresovana lica za pomoć u pokretanju biznisa mogu prijaviti do 16. matra u Odjeljenju za lokalni razvoj u opštini Sokolac.

Prema njenim riječima, cilj ovog programa jeste da se ojačaju lični kapaciteti aplikanata i da im se pruži mentorska pomoć pri pisanju biznis plana i registracije.

Ona je naglasila da će dva najbolje ocijenjena biznis plana dobiti po 5.000 KM, da je ukupna vrijednost ovog projekta 30.000 KM i da opština Sokolac projekat finansira sa 15.000 KM.

Sokočanin Miljan Pajić ima plan da izrađuje proizvode od epoksi smole, što je novo na tržištu BiH.

Pajić je rekao da trenutno radi nekoliko tih proizvoda i planira da ih postavi u neki od prodajnih salona.

Pajić kaže da su za njegov projekat potrebne manje mašine za obradu predmeta od epoksi smole, što je prednost ovog projekta i vjeruje da bi se mogao uklopiti u iznos koji se nudi kao podrška njegovom preduzetništvu.

CEFE Program podrške preduzetništvu u 2020. implementira se u 12 lokalnih zajednica u BiH.

To jedna od najpoznatijih metodologija za podršku preduzetništvu i u BiH funkcioniše od 2005. godine.

CEFE je skraćenica od „Konkurentna ekonomija podsticanjem i otvaranja novih firmi“

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare