Pomoć i njega drugog lica za 250 korisnika

0

SOKOLAC – U sokolačkom Centru za socijalni rad na evidenciji ima 250 korisnika dodatka za pomoć i njegu drugog lica, koji mjesečno primaju oko 80 KM, a prema novom pravilniku, od 1. januara do 5. maja 2013. godine, biće izvršena revizija svih prava.

Direktor ovog centra Snježana Bašević rekla je da je, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, donesen novi pravilnik o utvrđivanju sposobnosti lica u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite i utvrđivanju funkcionalnog stanja korisnika, tako da će biti dvije kategorije ovih korisnika.

Ona je navela da su prva kategorija lica sa trajnim oštećenjem ili oboljenjem kod kojih se liječenjem i rehabilitacijom ne može postići oporavak, a ta lica dobijaće 20 odsto od prosječne neto plate ostvarene u Republici Srpskoj u prethodnoj godini ili mjesečno oko 160 KM.

Bašević je rekla da su druga kategorija lica sa privremenim oštećenjem ili oboljenjem kod kojih se liječenjem i rehabilitacijom može postići potpuni oporavak ili znatno poboljšanje njihovog zdravlja, a ova lica će dobiti 10 odsto od prosječne neto plate ostvarene u Srpskoj u prethodnoj godini ili 80 KM.

Ona je podsjetila da će biti imenovana komisija na nivou lokalne zajednice koju će činiti ljekar porodične medicine, defektolog i psiholog, a koja će izvršiti reviziju prava.

Stalne novčane pomoći prima 32 korisnika koji su nesposobni za rad, bolesni, stari više od 65 godine, za šta se mjesečno izdvaja po 60 KM, a od Nove godine visina sredstava će biti povećana.

Jednokratne novčane pomoći primaju pojedinci ili porodice koje se nađu u stanju socijalne potrebe zbog bolesti ili nezaposlenopsti, a u ovoj godini je za te potrebe izdvojeno 7.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare