Pomen za poginule pripadnike Jahorinskog odreda

0

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice na Palama danas je služen parastos za više od 30 poginulih pripadnika Prvog /Jahorinskog/ odreda brigade Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i njihovog legendarnog komandanta Rajka Kušića.

Nakon parastosa, članovi Udruženja veterana ovog odreda položili su cvijeće i vijence na Centralno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske, te na Kušićev grob u Jahorinskom potoku.

Predsjednik Udruženja Borislav Cicović podsjetio je da je ovaj odred formiran početkom 1992. godine i da je bio angažovan na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

„Više od 30 pripadnika je poginulo. Oni su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske i to ne smije biti zaboravljeno“, naglasio je Cicović.

Podsjećajući da se pomen služi svake posljednje subote u julu, on je izrazio nadu da će iduće godine vijence i cvijeće položiti na spomen-ploču, na kojoj će biti ispisana imena stradalih pripadnika odreda, koja bi trebalo da bude postavljena u spomen-parku za koji je opština Pale obezbijedila plac.

Zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Predrag Ćajić rekao je da pripadnci MUP-a i Prvog odreda brigade Specijalne policije sa ponosom čuvaju uspomenu na poginule drugove i njihov doprinos stvaranju Republike Srpske i očuvanju srpskog naroda na ovim prostorima.

„Uloga kompletne brigade Specijalne policije u odbrambneno-otadžbinskom ratu bila veoma značajna i presudna u prvim danima odbrane srpskih prostora“, istakao je Ćajić.

Prvi odred Specijalne policije MUP-a Republike Srpske djelovao je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ratni komandant ove jedinice Rajko Kušić, osim što je upamćen kao heroj odbrambeno-otadžbinskog rata, proslavio je Pale kao istaknuti sportista.

Bio je višestruki prvak Balkana i Evrope u džudou i osvajač zlatne medalje na Univerzijadi.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/parastos-borcima-prvog-jahorinskog-odreda-brigade-specijalne-policije-2015/] width=[54] height=[54] title=[IME GALERIJE] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare