Pomen junacima šumadijskih divizija

0

MILIĆI – Služenjem parastosa poginulim srpskim ratnicima, te prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen-kosturnicu, danas je u naselju Derventa u opštini Milići obilježena stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata i pogibije boraca šumadijskih divizija na prostorima opština Milići, Vlasenica i Han Pijesak.

Komemoraciju u Derventi organizovali su Boračka organizacija opštine Milići i milićko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

„Danas obilježavamo 100-godišnjicu od Prvog svjetskog rata. Moram da napomenem da je ovde na ovim prostorima poginulo 1.230 boraca šumadijskih divizija i boraca ovoga kraja. Okupili smo se na ovom mjestu, jer je dio poginulih ratnika sahranjen ovdje i njihove kosti leže u ovoj grobnici“, rekao je novinarima predsjednik milićke Boračke organizacije Dragutin Đuričić.

Prigodan istorijski čas kod kosturnice poginulim ratnicima održao je direktor bijeljinskog Muzeja Semberije Mirko Babić, koji je rekao da je na današnji dan prije stotinu godina u ovo mjesto došla Srpska vojska i donijela oslobođenje u Prvom svjetskom ratu.

„Sjećanje na takve istorijske događaje predstavlja vid zahvalnosti našim slavnim precima i poseban je odraz duhovnosti svakog naroda. Zvuči nevjerovatno činjenica da je vojska Kraljevine Srbije, male evropske države, uspjela da napravi izuzetne vojničke poduhvate i da oslobodi 5.000 kilometara kvadratnih prostora u istočnim dijelovima BiH tokom Velikog rata“, rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, položaje su držali do kraja oktobra 1914 godine.

„U čast tih slavnih djela, mi smo se ovdje okupili da bismo izrazili našu zahvalnost tim našim precima koji su ginuli za slobodu i ponos svoga naroda i svoje države“, rekao je Babić.

Prigodnim svečanostima obilježavanja stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata i stradanje srpskih boraca obilježeno je i u opštini Vlasenica, kod spomen-obilježja na Ružinoj vodi na Javoru.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare