Položeni vijenci poginulim borcima

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković položio je danas vijenac na Centralno spomen-obilježje na Palama i istakao da nema boljeg mjesta za obilježavanje 9. januara – Dana Republike od Pala koje su rodno mjesto Srpske.

„Pale su rodno mjesto Republike Srpske, simbol Srpske ne samo kod nas nego i u Srbiji i širom svijeta. Ovdje su nastale brojne institucije“, naglasio je Vuković.

On je istakao da je zbog toga važno danas odati počast onima koji su dali živote za stvaranje Srpske i za ideal koji nije bio uzaludan.

Vuković, koji je član Odbora za obilježavanje Dana Republike, rekao je da je za ovu godinu dobio obećanje da će 10. januara u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajavu biti održan koncert policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, sa obraćanjem predsjednika Srpske Željke Cvijanović.

„To ocjenjumo kao pomak u našem nastojanju da u jednom od narednih godina cjelokupan republički program organizujemo na Palama i Istočnom Sarajevu“, istakao je Vuković.

On je uvjeren da će se još dugo godina obilježavati Dan Republike.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević rekla je da danas polažu vijence i pale svijeća da bi se sjetili svih koji su dali najviše što su mogli kako bi Srpska slavila sutrašnji dan.

„Mi u delegaciji SDS-a godinama posjećujemo mjesta stvaranja i stradanja, pogotovo sarajevskih Srba na teritoriji grada Istočno Sarajevo gdje je Republika Srpska praktično i nastala“, istakla je Jovičevićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da su Pale imale specifičnu ulogu u nastanku Srpske jer su tu nastale institucije.

On je dodao da su položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju gdje su upisana imena 536 boraca koji su za odbranu Republike dali živote.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je 9. januar jedan od najbitnijih i najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

„Ovo je prilika da se sjetimo onih koji su zaslužni za stvaranje Republike. To je plaćeno skupom cijenom, a preko 23.000 pripadnika Vojske Srpske i MUP-a Srpske dalo je živote za odbranu svoga naroda“, istakao je Parađina.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je da su Pale biser i najvažnije mjesto za obilježavanje Dana Republike.

„Polaganjem vijenaca prisjećamo se svih onih koji su vjerovali u ovo što se danas zove Republika Srpska“, rekao je Šarović.

Vijence su položili i predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, boračkih organizacija, predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, te delegacije SDS-a i Opštinskog odbora SDS-a Pale.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare