Položeni vijenci na Spomenik solunskom dobrovoljcu

0

SOKOLAC – Polaganjem vijenaca na Spomenik solunskom dobrovoljcu na Sokocu, na kome su upisana 363 imena dobrovoljaca sa područja ove opštine, obilježen je 11. novembar – Dan primirja u Prvom svjetskom ratu između sila Antante i NJemačke.

Na Spomenik solunskom dobrovoljcu vijence su položile delegacije Ambasade Srbije u BiH, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Opštinskog odbora SNSD-a Sokolac i lokalnog Udruženja potomaka i poštovalaca djela srpskih dobrovoljaca.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je da je delegacija Ambasade Srbije i ove, kao i svake prethodne godine, položila vijenac na spomen-obilježje dobrovoljcima sa područja opštine Sokolac, učesnicima u odbrambenim ratovima Srbije.

On je naglasio da je ovom prilikom razgovarao sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom o odnosima Srbije i BiH i o određenim infrastrukturnim projektima, prije svega o Gradskoj kući.

„Taj projekt je urađen, nalazi se u Vladi Srbije i očekujemo odluku u dogledno vreme o izgradnji tog objekta koji je zaista monumentalan i imao sam priliku da se uverim u taj projekat“, izjavio je Đorđević danas novinarima na Sokocu.

On je dodao da su za sada, zbog pandemije, svi kapaciteti usmjereni na borbu protiv korone i izrazio nadu da će se u narednom vremenu ta saradnja nastaviti na način na kojem je bila i do sada „plodotvorna i vrlo učinkovita od Srbije za svet koji živi na Sokocu“.

Bjelica je istakao da se u ovom razgovoru, između ostalog, interesovao o izradi projektne dokumentacije puta Beograd -Sarajevo, te o projektima na području ove opštine.

„Iznio sam naše potrebe i mogućnosti kad je u pitanju gradnja industrijskih zona, izgradnja Gradske kuće o čemu već godinu dana razgovaramo i čiji smo idejni projekt predali u Vladu Srbije, tako da očekujemo na proljeće odobravanje sredstava za podršku opštini Sokolac“, naglasio je Bjelica.

On je istakao da izvedbeno projektnu dokumentaciju za Gradsku kuću finansira grad Istočno Sarajevo i izrazio uvjerenje da će lokalna uprava sve pripreme izvršiti za početak radova na proljeće.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca djela srpskih dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912. do 1918. opštine Sokolac Branimir Đurković rekao je novinarima da je ovo udruženje domaćin obilježavanja 11. novembra u znak sjećanja na Dan potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu između sila Atante i NJemačke i izrazio zadovljstvo što su se kod Spomenika solunskom dobrovoljcu danas okupili poštovaoci djela slobodara sa ovih prostora u Velikom ratu, poštujući mjere zaštite od širenja virusa korona.

On je naglasio da su na ovom spomen-obilježju podignutom 2008. upisana imena oko 363 dobrovoljaca i da ima sve više zahtjeva potomaka da se dopišu imena njihovih predaka, što ukazuje da su ljudi sa ovog područja u velikom broju učestvovali u oslobodilačkim rativima Srbije.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se 11. novembra kada su sile Antante potpisale primirje sa NJemačkom u Francuskoj, čime je 1918. završen Veliki rat.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare