Položeni vijenci na spomenik solunskim dobrovoljcima

0

SOKOLAC – Na spomenik solunskim dobrovoljcima na Sokocu juče su položeni vijenci povodom obilježavanja početka proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu 15. septembra 1918.

Vijence na spomenik na kome je upisano 360 imena poginulih boraca sa područja ove opštine položile su delegacije Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine i SUBNOR-a opštine Sokolac.

Solunski front je probijen 15. septembra, a rezultat toga je bila kapitulacija Bugarske, Austrougarske a zatim i Njemačke, čime je završen Prvi svjetski rat.

Sekretar Upravnog odbora Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine opštine Sokolac Slobodan Kosorić ističe da je cilj ovog udruženja da što više sadašnjim generacijama približi vrijeme u kome su njihovi preci učestvovali u oslobodilačkim ratovima na prostoru Balkana.

Potisnuli su Otomansku imperiju u Prvom i Drugom balkanskom ratu, izdejstvovali su slobodu na Kosovu i Metohiji, a u periodu od 1914. do 1918. godine, u Prvom svjetskom ratu izborili su se za zajedničku državu – Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije Jugoslaviju, rekao je Kosori

Prema njegovim riječima, Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine opštine Sokolac u svom godišnjem programu aktivnosti obavezno ima obilježavanje datuma značajnih za našu nacionalnu istoriju, jer je naš narod samo u 20. vijeku vodio pet ratova.

Obilježavamo Vidovdan, Krsnu slavu našeg Udruženja, zatim 11. novembar – dan potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu, a tom prilikom u goste nam dolazi ambasador Srbije u BiH, istakao je Slobodan Kosorić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, pjesme “Plava grobnica” Milutina Bojića i “Ave Serbija” Jovana Dučića recitovao je sokolački pjesnik Milanko Borovčanin, a pjesme “Ječam žnjela” i “Ej dragi, dragi božurove sadi” pjevale su Teodora Simić i Dragana Ćeranić iz KUD-a “Romanijska luča” iz Sokoca. Vojničko kolo izveo je orkestar ovog kulturno umjetničkog društva.

U programu je učestvovao i guslar Petronije Čolaković sa pjesmom „Pogibija Marka Puletića“, a učenica Nina Marković recitovala je “Prkosnu pjesmu” Dobrice Erića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments