Položeni vijenci na spomen obilježje

0

SOKOLAC – Na Sokocu je polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje borcima poginulim u proteklom ratu počelo obilježavanje Dana boraca odbrambeno–otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka.


Na spomen-obilježje ispred zgrade Skupštine opštine, na kojem je upisano 1.200 imena poginulih boraca iz proteklog rata sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, vijence su položile delegacije lokalne vlasti i opštinske Boračke organizacije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica organizovao je prijem za ratne oficire Prve pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade.

Bjelica je rekao novinarima da je ovaj prijem organizovan kako bi se podsjetili ratnih događanja i poginulih boraca, te kako bi se razmotrio položaj nezaposlenih demobilisanih boraca.

On je napomenuo da je boračkoj populaciji do sada dodijeljeno od 500 do 600 lokacija, po paket građevinskog materijala za rješavanje stambenih pitanja, te da se godišnje iz opštinskog budžeta za ovu populaciju izdvaja više od 200.000 KM.

Jedan od ratnih komandanata Druge romanijske motorizovane brigade Mirko Trivić zahvalio je načelniku opštine na prijemu i istakao važnost Boračke organizacije za Republiku Srpsku.

„Počinje se glasno govoriti o sudskim postupcima prema našim komandantima i komandirima koji se hapse i osuđuju na doživotne kazne zatvora, a Boračka organizacija pokrenula je inicijativu da se dokaže da nismo agresori na ovim područjima, već da su branjena naša ognjišta“, rekao je Trivić.

On je napomenuo da su u ovu inicijativu uključene brojne institucije „koje će progovoriti o tome kakav je rat vođen na ovim prostorima“.

Ratni predsjednik Skupštine opštine Sokolac Milan Tupajić rekao je da je neizmjerno zahvalan borcima Vojske Republike Srpske koji su dali svoje živote za Srpsku, kako bi sadašnje generacije živjele u miru i slobodi.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Željko Lalić rekao je da je rukovodstvo ove organizacije proteklih dana posjetilo porodice poginulih boraca na području opštine i uručilo im prigodne poklone.

Ističući da su nezaposleni demobilisani borci u teškom materijalnom položaju i da se nalaze na rubu egzistencije, Lalić je rekao da u narednom periodu treba rješavati njihove stambene probleme.

Prema njegovim riječima, opština je riješila stambene probleme porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz prioritetne grupe.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja ove opštine poginulo je više od 280 boraca iz ove dvije brigade.

U Republici Srpskoj danas se obilježava Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske i Prvog srpskog ustanka. Za Dan boraca odbrambeno–otadžbinskog rata Republike Srpske izabran je 15. februar, dan kada je 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, prva uspješno organizovana borba srpskog naroda za slobodu, kao simbol slobode u srpskom narodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare