Položeni vijenci na centralni spomen krst

0

SOKOLAC – Na Vojničkom spomen groblju Mali Zejtinlik na centralni spomen krst na Sokocu danas su položeni vijenci i prislužene svijeće povodom 18 godina od iseljavanja sarajevskih Srba u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položile delegacije grada Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Boračke organizacije “Ilidžanski borac”.

Na ovom vojničkom groblju sahranjeno je 956 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je novinarima da 11. mart podsjeća sarajevske Srbe na najteže dane u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kada su posle odbranjenog grada, teritorije i stanovništva bili prinuđeni da napuste ono što je sačuvano.

On je naveo da su Srbi bili prinuđeni da sa sobom ponesu što su mogli iz njihovih kuća, kao i da prenesu sahranjene borce, koji sada u miru počivaju u Malom Zejtinliku.

Lučić je napomenuo da je ovo dovoljan pokazatelj koliko je sarajevskim Srbima bilo stalo do Republike Srpske, jer se izgradnjom Istočnog Sarajeva pokazalo da su Srbi spremni podnijeti najveći žrtve da sačuvaju svoj grad i njegove stanovnike, kao i Srpsku.

Lučić je rekao da u narednom periodu Republiku Srpsku kao entitet vidi sa većom autonomijom kako bi bila sačuvana prava srpskog naroda da živi tamo gdje želi.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je novinarima, da se danas, 18 godina nakon iseljenja sarajevskih Srba koji su odbranili svoje životne prostore, prisjećaju onih koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.

Prema njegovim riječima, ova opština slijedi tradiciju prijeratne Ilidže i obilježavaće ove značajne datume u narednom periodu, te odaje počast i zahvalnost onima koji su dali svoje živote za Srpsku.

Kovač je istakao da su sarajevski Srbi podnijeli velike žrtve tokom rata, a da borba ne bi bila uzaludna, prešli su u drugi dio grada koji je nakon Dejtonskom sporazumu pripao Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments