Položen vijenac na spomen-kosturnicu

0

SOKOLAC – Delegacija Opštinskog odbora SUBNOR-a na Sokocu danas je položila vijenac na spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije povodom prvog oslobođenja opštine u Drugom svjetskom ratu 26. avgusta 1941. godine.

Na ovoj spomen-kosturnici upisano je blizu 1.000 imena poginulih boraca i civilnih žrtava iz Drugog svjetskog rata sa područja ove opštine.

Predsjednik OO SUBNOR-a Svetozar Bjeković rekao je novinarima da je opština Sokolac bila slobodna teritorija šest mjeseci, a druga poslije Užičke Republike u porobljenoj Evropi.

On je napomenuo da su u tom vremenu na području ove opštine formirani prvi Narodno-oslobodilački odbori, narodna bolnica i sudstvo.

Bjeković je rekao da je područje Sokoca bilo slobodno do početka druge neprijateljske ofanzive u Drugom svjetskom ratu, a ova opština konačno je oslobođena 30. marta 1945. godine.

Prema njegovim riječima, Sokolac je dao 11 narodnih heroja u Drugom svjetskom ratu, čije se biste nalaze u Parku boraca Romanije.

On je napomenuo da treba održavati tradiciju obilježavanja značajnih datuma iz istorije ove opštine i prenositi je na mlade.

Bjeković je apelovao da znamenja i spomen-kosturnice budu sačuvani, ističući da treba uticati na omladinu da ne pišu grafite po njima, jer su ovdje sahranjeni njihovi djedovi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare