Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković položili su juče u Palama kamen temeljac za izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta za šta je Vlada obezbijedila pet miliona KM. Kasipović je istakao da nikada nije dolazila u pitanje temeljna ideja Vlade Srpske o izgradnji ove zgrade na Palama jer je Ekonomski fakultet neophodan, prije svega zbog velikog broja studenata i buduće akreditacije fakulteta.

On je rekao da je zadovoljan što je izvođaču dat kratak rok od 144 dana da završi zgradu i najavio da će u narednim danima sa predstavnicima Univerziteta, iz kreditne linije sa Austrijom, biti obezbijeđena i sredstva za opremanje Fakulteta.

„Uvjeren sam da će zgrada studentima i profesorima Ekonomskog fakulteta na Palama biti na raspolaganju za drugi semestar naredne akademske godine“, rekao je Kasipović.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=zB4h46AP358&feature=player_embedded}

Ministar je podsjetio da su ulaganja iz Razvojnog programa Srpske u Univerzitet u Istočnom Sarajevu 15 800 000 KM i dodao da je svaka marka u potpunosti opravdana.

Rektor Novaković je naglasio da je ovo istorijski dan za Univerzitet i Ekonomski fakultet i da će studenti i profesori imati optimalne uslove za rad.

Novaković se nada da će u narednom periodu završiti i posao oko obezbjeđenja sredstava za opremanje zgrade, tako da bi u januaru mogli useliti i napustiti prostorije Pravnog fakulteta, gdje je trenutno smješten Ekonomski fakultet.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Gluhović rekao je da će današnji dan velikim slovima biti upisan u istoriju Pala i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je pozvao mlade da upišu Ekonomski fakultet jer će uz stručan kadar sada imati i adekvatne uslove za rad i studiranje.

„Ova zgrada nam je važna i zbog procesa akreditacije, za koju je osim prostora potrebno da imate adekvatan kadar“, rekao je Gluhović i dodao da će naredne školske godine krenuti i master studije koje zahtjevaju dodatni prostor.

Savo Lalović, direktor firme „Marvel“ iz Istočnog Sarajeva koja je izvođač radova, naglasio je da je rok za izgradnju zgrade 144 dana i puručio da može početi odbrojavanje tih dana, ukoliko je projektna dokumentacija korektno urađena i ako budu ispoštovane finansijske obaveze.

Predsjednik Studentskog parlamenta i student Ekonomskog fakulteta Aleksandar Glavaš rekao je da nova zgrada neće služiti samo za poboljšanje uslova školovanja studenata Ekonomskog, već i Pravnog fakulteta, jer će im osloboditi potrebne prostorije i dobiti bolje uslove za rad.

Osveštanje kamena temeljca obavio je lokalni sveštenik Momir Vasiljević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare