Položen vijenac na partizansku spomen-kosturnicu

0

SOKOLAC – Na spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije na Sokocu danas je položen vijenac povodom prvog oslobođenja ove opštine 26. avgusta 1941. godine u Drugom svjetskom ratu.

Vijenac je na spomen-kosturnicu, na kojoj je upisano 980 imena poginulih boraca sa područja opštine u ovom ratu, položila delegacija sokolačkog SUBNOR-a.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Svetozar Bajo Bjeković istakao je da je oslobođena teritorija pokrivala opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogaticu i Višegrad, a u tim danima u Srbiji je bila oslobođena Užička Republika, što je bila najveća slobodna teritorija u porobljenoj Evropi.

Prema njegovim riječima, u tim danima bila je povezana srpska teritorija romanijske regije sa Užičkom Republikom zbog nabavke naoružanja, jer je fabrika za proizvodnju oružja u Užicu radila danonoćno.

On je napomenuo da je u BiH ustanak protiv okupatora podignut 27. jula 1941. godine, a Romanijski partizanski odred u tom periodu postaje jedan od najvećih odreda u bivšoj Jugoslaviji. Iz ovog odreda nastala je 20. Romanijska brigada.

U Parku boraca Romanije nalazi se 11 bista narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare