Poljoprivredni fakultet zainteresovan za preuzimanje imovine

0

SOKOLAC – Poljoprivredni fakultet iz Istočnog Sarajeva zainteresovan je za preuzimanje kompletne imovine AD „Centar za unapređenje poljoprivrede“ sa Sokoca, koji je u stečaju, za potrebe izvođenje vježbi sa studentima i u ostale naučne svrhe. Stečajni upravnik ovog centra Novo Kosorić rekao je danas Srni da je poslat zahtjev resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske za pomoć u oživaljavanju proizvodnje u ovom centru, a planirano je da resorno ministarstvo izvrši otkup imovine stečajnog dužnika koju bi dao na korištenje Poljoprivrednom fakultetu za komercijalnu proizvodnju, te za korištenje ogledne površine zasijavanjem povrtarskih kultura.

Prema njegovim riječima, potraživanja stečajnih povjerilaca iznose 1.200.000 KM.

Procijenjena vrijednost imovine Centra veća je od tri miliona KM, tako da vrijednost imovine nadmašuje potraživanja, pa je moguće izvršiti kompletno namirenje povjerilaca.

Kosorić je podsjetio da se Svjetska organizacija za hranu (FAO) ponudila da pomogne u oživljavanju proizvodnje ovog centra sa znatnim sredstvima i stavljanje objekata u funkciju.

Pokretanjem stečajnog postupka bilo je jedino rješenje da se očuva imovina ovog centra koja je bila planirana da bude prodata na ime ranijih utuživanja i obaveza, ali je prodaja obustavljena i sada je na raspolaganju stečajnom dužniku.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu imenovao je Kosorića za stečajnog upravnika u AD „Centar za unapređenje poljoprivrede“.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare