Politika: Sjediš, a letiš na vrh Jahorine

0

Ovogodišnju zimsku sezonu na olimpijskoj planini, koja počinje 11. decembra, obilježiće kvalitetniji uslovi za skijanje i niže cijene smještaja, najavljuju odgovorni u Olimpijskom centru „Jahorina”. Posebna novina i ujedno najveća investicija biće dva nova šestoseda na čijem montiranju se već uveliko radi. Izvođač radova, italijanska firma „Lajtner”,računa da će, ukoliko je vrijeme posluži, kompletan posao završiti najkasnije do kraja decembra. „Dva šestoseda, koji će u jednom času moći da transportuju oko 4.000 skijaša, tek su jedna od investicija iz okvira programa koji namjeravamo realizovati u naredne tri godine, a čija vrijednost prevazilazi 40 miliona konvertibilnih maraka. Vlada Republike Srpske izdvojila je 26 miliona maraka, od čega će u šestosjede biti investirano nešto više od 18 miliona, dok će ostatak para biti usmjeren u projekat osnježavanja staze ‘Skočine’, čija će realizacija krenuti početkom iduće godine”, kaže direktor Olimpijskog centra „Jahorina” Branko Koroman.

Naglašava da prva faza realizacije trogodišnjeg programa investiranja, urađenog na bazi Regulacionog plana Jahorine koji je usvojila opština Pale, podrazumjeva i nabavku četiri lifta, te dvije mašine za osnježavanje. Prema njegovim riječima, cijena smještaja u hotelu „Bistrica”, koji posluje u okviru olimpijskog centra, ove sezone biće niža za 30 odsto u odnosu na prošlogodišnju”.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović potvrdio je u razgovoru za „Politiku” da je Jahorina glavni brend, ne samo u istočnom dijelu Srpske nego u cijeloj republici, i da se „tako i tretira na svim nivoima”. Kad govorimo o turizmu, kaže on, „mi mislimo, prije svega, na Jahorinu, bez obzira što ona nije i jedina atraktivna i privlačna turistička destinacija na istoku RS”.

„Osim Vlade RS, i grad, zajedno sa svim lokalnim zajednicama koje su u njegovom sastavu, ulaže i napore i sredstva kako bi Jahorina, koja privlači svojim prirodnim ljepotama, dostigla nivo poznatih skijaških centara u svij etu, odnosno kako bi je, kroz organizovanje i ponudu različitih sadržaja, učinio atraktivnom tokom cijele godine. U posljednje vrijeme je na Jahorini urađeno dosta toga, počev od javne rasvjete, prostora za parking, pa do organizovanja pružanja adekvatne zdravstvene zaštite i to tokom 24 časa”, objašnjava Radovanović i konstatuje da će interes za Jahorinu sigurno biti još veći nakon što se završi put Lukavica–Pale koji je već u fazi izgradnje i u koji Vlada RS ulaže više od osam miliona maraka.

Nakon što je opština Pale, na osnovu Master-plana, donijela Regulacioni plan za područje Jahorine,na ovoj planini je, kako to kaže gradonačelnik, „zavladao red” u smislu da je, konačno, riješen problem i bespravne izgradnje. „Postojanje Regulacionog plana je višestruko značajno, s jedne strane on, i to u startu, onemogućava bespravnu izgradnju, a s druge pruža mogućnost legalizacije objekata koji su izgrađeni mimo zakona i propisa, što je ‘odriješilo ruke’ gradskim inspektorima da mogu da rade svoj posao”, naglašava Radovanović.

(Politika / foto jahorinalive.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare