Poligon uvertira za minska polja

0

Na poligonu na domak Pala ovih dana je nastavljena obuka polaznika osnovnog deminerskog kursa, čiji je organizator paljansko Udruženje za borbu protiv mina „Stop mines“, a trenutno je na terenu 18 od ukupno 39 polaznika obuke iz desetak gradova u BiH.

Ovo je potvrdio predsjednik pomenutog Udruženja za borbu protiv mina Radosav Živković. On je istakao da je prva grupa deminera počela sa praktičnom obukom, dok su svi polaznici kursa već prošli teoretsku nastavu.

– U prvom dijelu kursa svi su stekli osnovna predznanja o deminiranju, a sada slijedi osmodnevna obuka u kojoj bi polaznici trebalo da što bolje savladaju praktične radnje i budu osposobljeni za ulazak u minska polja – kaže Živković.

On dodaje da sa polaznicima kursa rade instruktori Udruženja za borbu protiv mina, čije je iskustvo u izvođenju ovakvih obuka duže od decenije. Živković naglašava da se obuka sprovodi po standardima za uklanjanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava u BiH, a po odobrenju Centra za uklanjanje mina BiH.

– Obuka se sprovodi na najvišem nivou, a „Stop mines“ je inače udruženje sa bogatim i najvećim iskustvom u organizaciji deminerskih obuka u regionu, što potvrđuje i podatak da smo do sada organizovali 24 različita kursa u BiH, Srbiji i Makedoniji – rekao je Živković.

On je zaključio da bi tokom naredne nedjelje sa praktičnom obukom trebalo da startuje i druga grupa polaznika kursa, koji će, takođe, na terenu provesti šezdesetak nastavnih časova.

Posao

Živković kaže kako je uvjeren da će po završetku ove obuke veći broj polaznika pronaći i zaposlenje.

– To je izvjesno, jer i u našoj, ali i drugim deminerskim organizacijama postoji potreba za angažmanom novih deminera – veli Živković.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare