Policajcu biciklizam relaksacija od svakodnevnih obaveza

0

Inspektor za sprečavanje privrednog kriminaliteta u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Miroslav Klačar sa Pala već 13 godina se bavi biciklizmom i nastoji da svakodnevno pređe po nekoliko kilometara kako bi se relaksirao i odmorio od svakodnevnih obaveza.

Ovaj četrdesettrogodišnji pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 2005. godine je član Biciklističkog kluba „Javorina“ Pale, i kako kaže, biciklizmom se bavi jer voli aktivnosti, avanturu i izazove.

On poručuje da bi ljudi trebalo da se bave onim što vole i onim što žele, jer će im relaksacija omogućiti da na kratko zaborave svakodnevne životne probleme koji stvaraju stres.

Govoreći o aktivnostima kluba čiji je član, Klačar navodi da je prvo duže putovanje na koje su se uputili 2008. godine bila posjeta manastiru Hilandar na Svetoj Gori, a put dug 1.000 kilometara trajao je šest dana.

Prema njegovim riječima, u italijansko mjesto Bari na poklonjenje moštima Svetog Nikole otišli su 2012. godine savladavši etapu dugu 1.550 kilometara, a naredne godine organizovali su osmodnevno putovanje u Jaši u Rumuniji.

Kao jednu od najzanimljivijih ekspedicija, Klačar izdvaja put u Češku 2016. gdje su članovi kluba odali počast pripadnicima Mlade Bosne, koji su umrli u tamnici, koja se nalazi 60 kilometara sjevernozapadno od Praga prema NJemačkoj.

Klačar napominje da su u ovom klubu dosada imali pet velikih ekspedicija, da su izvan granica BiH prešli više od 7.000 kilometara, i obišli 12 evropskih zemalja.

Navodeći da je vožnja biciklom do udaljenih destinacija, uključujući i poklonička putovanja, spoj različitih motivacija, Klačar pojašnjava da su to elementi duhovnog, turističkog i sportskog izazova.

„Spoj te tri stvari čini jedan ugođaj koji se pamti za čitav život“, poručuje Klačar.

Prema njegovim riječima, klub ima podršku lokalne zajednice i privrednika koji im uvijek izlaze u susret, između ostalog i zbog toga što na taj način promovišu ovaj kraj.

Ove godine članovi Biciklističkog kluba „Javor“ planiraju put u Moskvu. Za 18 dana trebalo bi da pređu 2.800 kilometara, a cilj ovog putovanja, kaže Klačar, jeste izražavanje zahvalnosti ruskom narodu koji je uvijek kroz istoriju pomagao Srbima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments