Policajci spasili dva dječaka

0

FOČA – Pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Foča Nemanja Trivun i Đorđe Elek spasili su dva dječaka koji su, dok su pecali ribu ispod mosta na rijeci Drini, nakon naglog porasta nivoa vode, ostali zarobljeni na betonskom postolju jednog od stubova mosta.

Policajac Nemanja Trivun objašnjava da su on i kolega Elek, nakon poziva za pomoć, brzo pronašli gumeni čamac, i to kod komšije, nakon čega su, zbog jake vodene struje, otišli kilometar uz rijeku da bi mogli, spuštajući se nizvodno, prići dječacima.

„Doveslali smo do stuba, stavili djecu u čamac i prebacili ih na obalu, gdje su ih sačekali roditelji“, navodi Trivun.

NJegov kolega Đorđe Elek napominje da imaju mnogo iskustva u upravljanju čamcem na brzim rijekama.

„Rekreativno se bavimo raftingom, tako da znamo kako treba da se priđe mjestu gdje je sudar matica i gdje su jake struje. Došli smo brzo, djeca su bila malo preplašena i ušla su brzo u čamac“, navodi Elek.

Akciju spasavanja snimili su prolaznici mobilnim telefonom.

„Ovo je možda prvi put da je jedna takva akcija zabilježena video-kamerom, ali mi se time ne hvalimo – ovo je naša dužnost, za to primamo platu i zato smo se školovali.

Kada god je građanima potrebna pomoć, mi smo tu da pomognemo“, poručuje Trivun, koji je, kao i Elek, završio Visoku školu unutrašnjih poslova u Banjaluci.

Trivun i Elek su pripadnici Jedinice za podršku, a trenutno su raspoređeni kao ispomoć u Odjeljenju kriminalističke policije.

Dječaci uzrasta od 12 i 13 godina izašli su na pecanje oko podneva dok je nivo rijeke bio mali, a do naglog rasta vodostaja je došlo puštanjem vode iz Hidroelektrane „Mratinje“ na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

Jedan od roditelja dječaka Srećko Uskoković ispričao je da je voda za svega tri minuta porasala za oko 90 centimetara.

„Time je onemogućen slobodan prolaz do obale, pa su dječaci ostali na stubnom sprudu.

Bili smo u blizini, pokušavali smo da ih smirimo, da ne paniče i, srećom, za dvadesetak minuta pojavila se policija sa čamcem i spasila je našu djecu, na čemu im beskrajno zahvaljujem“, ističe Uskoković.

On je apelovao da nadležne službe ispod mostova na Drini postave upozorenja na opasnost od naglog nadolaženja vode, podsjetivši da je prethodnih godina bilo više slučajeva utapanja uzrokovanih puštanjem velikih količina vode iz Pivskog jezera.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Foča Vojislav Krunić ističe da je i ova akcija pokazala koliko su policijski poslovi značajni za društvenu zajednicu i koliko su humani.

„Ovaj slučaj pokazuje hrabrost naših službenika koji u svakom trenutku blagovremeno reaguju“, navodi Krunić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare