Polaganjem vijenaca ispred Spomen-kosturnice obilježen dan nestalih

0
Polaganjem vijenaca ispred spomen-kosturnice obilježen dan nestalih

ISTOČNO SARAJEVO – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na ulazu u Spomen-kosturnicu u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, u kojoj se nalaze neidentifikovane srpske žrtve, predstavnici opština i boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije obilježili su Međunarodni dan nestalih.

Predsjednik Odbora poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ za Sarajevsko-romanijsku regiju Slavica Popić Hart rekla je da Srpska traga za 1.671 nestalim licem.

Ona je istakla da su u Republici Srpskoj nalaze tri kosturnice, u kojima se nalazi 657 neidentifikovanih tijela, od kojih se 316 nalazi u kosturnici u Banjaluci, 275 u Istočnom Sarajevu, a 66 u kosturnici u Nevesinju.

„Sva ova tijela pronašla je komisija za traženje nestalih Republike Srpske, a neka od tijela se nalaze i po 10 godina u kosturnicama. Ima i onih koja su pronađena još u toku rata i još čekaju na identifikaciju“, istakla je Hartova.

Za spor proces identifikacije, kao i za neobjavljivanje rezultata DNK-a analize tijela u kosturnicama, prema njenim riječima, odgovorna je Međunarodna komisija za traženje nestalih lica /ICMP/.

„Ukazala bih i na loš rad i opstrukciju Instituta za traženje nestalih BiH, kada je riječ o traženju nestalih lica iz reda srpskog naroda“, naglasila je Hartova, te dodala da je cilj današnjeg okupljanja da se sredstvima javnog informisanja utiče na javnost i pokuša izvršiti pritisak na one koji bi trebalo da rade na pronalaženju i identifikaciji nestalih.

Ona je rekla da više od 20 godina nakon rata u BiH neke porodice nestalih Srba nisu sahranile svoje najmilije.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić istakao je da se svi u Republici Srpskoj moraju aktivnije uključiti u ovu problematiku, jer je tuga onih porodica koje nemaju gdje doći, zapaliti svijeći i isplakati se – najveća.

„Nedopustivo je što je veliki broj roditelja nestalih napustio ovozemaljski život iz bioloških razloga, a da nisu dočekali da sahrane svoje najmilije, zapale svijeću i okade njihove grobove“, kaže Lalić.

On je naveo da postoje opstrukcije bošnjačkih predstavnika u svim institucijama, te iskazao nezadovoljstvo radom srpskih predstavnika u tim institucijama, posebno u Institutu za traženje nestalih lica BiH za koje je rekao da su nestručni i nesposobni.

Lalić je izrazio sumnju da su kosti nekih nestalih Srba sa područja ove regije čak sahranjeni u Srebrenici, što je, kako je rekao, nedopustivo.

On se nada da će BORS i nadležni u Republici Srpskoj zajednički „pronaći prave ljude“ koji će raditi na problemu traženja i identifikacije nestalih što intenzivnije.

Milan Mandić, koji već 26 godina traži oca i četiri najbliža rođaka, rekao je da se, nažalost, nigdje nije došlo u traženju i identifikaciji nestalih Srba.

On je istakao da bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović ima podršku svih institucija u FBiH, pa i BiH, dok srpski član Milutin Mišić nema ničiju podršku.

Za porodice nestalih Srba, prema riječima Mandića, Mišić je veliki borac koji ne dozvoljava da se išta uradi u Institutu mimo zakona, te se protiv njega podnose krivične prijave.

Mandić, koji je i predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, pozvao je sve partije u Republici Srpskoj na jedinstvo i pružanje podrške Mišiću da 140 srpskih zahtjeva za ekshumaciju ne bi čekalo u Tužilaštvu BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare