Pola opštine ne plaća vodu

0

HAN PIJESAK – Komunalno preduzeće “Javor” grca u dugovima, a nema nagovještaja da će situacija biti bolja s obzirom na to da račune za vodu redovno izmiruje manje od 50 odsto potrošača.

Blokada računa prije nekoliko mjeseci zakomplikovala je ionako teško stanje u ovom kolektivu koje više od 770.000 maraka duguje za neizmirene račune za struju, a ukupan dug ove firme dostiže gotovo milion KM.

Potraživanja za utrošenu električnu energiju Elektro-Bijeljina od “Javora” pokušava da namiri reprogramom.

– Za električnu energiju dugujemo 723.207 KM. Potpisali smo ugovor o reprogramu duga na period od deset godina, na 120 mjesečnih rata u iznosu od 6.198 KM. Prije nego što smo potpisali ugovor morali smo da uplatimo prvu ratu, kao i sudske takse od 7.031 – kaže direktor JKP “Javor” Čedo Golijan.

Prema njegovim riječima, uprava ne zna kako da isplati plate za 26 zaposlenih u preduzeću.

– Uputićemo molbu ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenki Golić da nam u saradnji sa Poreskom upravom RS omogući reprogramiranje i ovog duga – rekao je Golijan.

Mjesečna potrošnja električne energije ovog preduzeća od 40.000 KM, mjesečna rata reprogramiranog duga oko 6.000 KM i 26 zaposlenih radnika težak je teret na leđima ovog preduzeća koje je već godinama na ivici bankrota. S druge strane, privredni subjekti i fizička lica nisu raspoloženi da redovno izmiruju svoje račune za vodu i komunalne usluge.

Zbog duga od oko 100.000 maraka za neisplaćene poreze i doprinose, komunalnom preduzeću “Javor” iz Han Pijeska prije nekoliko mjeseci bio je blokiran račun.
Budžet opštine

Budžetskim planom opštine Han Pijesak za 2012. godinu JKP “Javor” predviđeno je 250.000 KM. Mjesečne obaveze ovog preduzeća uz lične dohotke zaposlenim radnicima ne može da podmiri samo opštinski budžet. Preduzeće “Javor”, smatra njegov direktor, mora pronaći način da poboljša naplativost svojih usluga i sankcioniše dužnike.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare