Pokrenuta akcija za uređenje manastira Zagrađe

0

FOČA – Udruženje građana „Herceg od Svetog Save“ iz Foče pokrenulo je akciju prikupljanja novčane pomoći za završetak građevinskih radova u Manastiru Zagrađe, na Šćepan Polju.


Akcija je pokrenuta s ciljem prikupljanja novca za završetak živopisa u manastirskom kompleksu, te jednog dijela unutrašnjosti konaka i rasvjete u porti.

Iz Udruženja su pozvali sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu završetak radova u Manastiru Zagrađe, svetinji koju brojni Fočaci često posjećuju, posebno tokom božićnih i vaskršnjih praznika.

„Svi zainteresovani novac za završetak radova u Manastiru Zagrađe mogu uplatiti na žiro račun broj 5514802218860482, kod Unikredit banke“, saopšteno je iz Udruženja.

Manastir Zagrađe, zadužbina Hercega Stefana Vukčića Kosače, izgrađen je u prvoj polovini 15. vijeka iznad sastavaka rijeka Pive i Tare, u središtu drevne srpske oblasti Huma. Crkva Manastira Zagrađe posvećena je Rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Manastir se nalazi na pola puta od srednjovjekovnog utvrđenog grada Sokola i Šćepan Polja – mjesta koje se pod toponimom Međuriječje prvi put pominje u izvještajima vizantijskih hroničara iz 11. vijeka.

Padom pod Turke grad je poharan, a Manastir srušen. Blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija obnova velike svetinje započela je 1998. godine, a bratstvo Manastira Zagrađe osnovano je 2001. godine.

Od početka obnove do danas, Manastir Zagrađe svakodnevno se gradi i uređuje se svaki njegov kutak. Radovi su do sada finansirani prilozima vjernika, rukodjela Manastira, te iz sredstava opštine Plužine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare