Pokazati jedinstvo zbog velike cijene koja je plaćena za Srpsku

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija pozvao je sve Srbe i sve predstavnike političkih partija u Republici Srpskoj da se ujedine o ključnim nacionalnim pitanjima, i poručio da se jedinstvo mora pokazati zbog velike cijene koja je plaćena za Republiku Srpsku.
Samardžija je naglasio da nikakve odluke nekih iz BiH ne mogu uticati na značajne istorijske činjenice, niti ukidati datume, a posebno najznačajnije datume kao što je 9. januar, Dan Republike Srpske.

On je na prijemu, koji je zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Miroslavom Lučićem organizovao za predstavnike političkog i privrednog života povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, naglasio da danas svi koji vrše vlast moraju biti svjesni odgovornosti jer je za Republiku Srpsku plaćena velika cijena.

Samardžija je naveo da je za odbranu prostora Sarajevsko-romanijske regije život dalo više od 4.000 boraca, dvostruko više ih je ranjeno, a isto toliko je i nestalih.

On je naveo i da je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ove prostore napustilo više od 100.000 Srba, i to je bila cijena koju su morali platiti za Republiku Srpsku.

Zbog toga se, poručuje Samardžija, mora pokazati jedinstvo, posebno što 9. januar nije nešto što se tiče jedne političke partije, niti pojedinca, već je od interesa za sve građane Republike Srpske.

Samardžija je rekao da je rodno mjesto Republike Srpske Istočno Sarajevo, odnosno opština Pale koja je u sastavu grada, gdje su osnovane i druge značajne institucije kao što je Vlada Srpske, Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

„Od tada do danas Republika Srpska suvereno vrši vlast na svim prostorima, zahvaljujući svojim institucijama“, naglasio je Samardžija.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je Dan Republike Srpske svetinja.

„Gdje god se slavi i obilježava Dan Republike naša je dužnost da budemo prisutni. Srećan sam što sam ovdje prisutan kao načelnik opštine Pale gdje je stvarana Republika Srpska. Kada su 1992. godine patriote stvarale Srpsku nisu ni znali kojeg su političkog opredjeljenja, već su srcem stvarali državu koja je ostavljena nama da je čuvamo“, naglasio je Jugović.

On je pozvao narod Srpske na mir i toleranciju, kao što nalažu i božićni praznici, te tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi“ čestitao praznike svim Srbima.

Predsjednik Boračke organizacije Istočna Ilidža Goran Šehovac rekao je da su za Republiku Srpsku život dali, odnosno ugradili u njene temelje borci Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Šehovac je naglasio da je 9. januar praznik svih građana Republike Srpske i poručio političarima u Federaciji BiH i BiH da se okanu Srpske jer nema potrebe da im ona smeta.

„Borci ne daju Republiku Srpsku, uvijek će je čuvati i boriti se za svoja prava, za svoju državu“, poručio je Šehovac i dodao da će BiH postojati dok postoji Republika Srpska.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica naglasio je da je 9. januar istorijski datum za srpski narod i da činjenice govore da je prije 25 godina na lokalitetu Istočnog Sarajeva donesena istorijska deklaracija o stvaranju Republike Srpske.

Govedarica, koji je i predsjednik SDS-a, istakao je da je i Dejtonski mirovni ugovor konstatovao da Republika Srpska ima svoju teritoriju, institucije i narod i da srpski narod u BiH nema pravo niko da preglasava, što su i odredbe deklaracije.

„Sutra treba da budemo srećni i da dostojanstveno obilježimo Dan Republike“, poručio je Govedarica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare