Pojedinačni međukomšijski spor nema veze sa bezbjednošću povratnika

0
Opština Rogatica

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić izjavio je danas Srni da se ta lokalna zajednica ubraja među najbezbjednije za povratnike, te da pitanje bezbjednosti ne treba vezivati za pojedinačni međukomšijski spor u selu Bjelogorci. Jagodić je istakao da trovanje stoke ne može i ne smije biti način za rješavanje pojedinačnih komšijskih odnosa.

„Čini se da je u tom konkretnom slučaju ponajmanje bitna nacionalnost aktera. Tu je riječ o komšijskim odnosima – čije su krave i kad pasle na čijoj livadi. To su gluposti. Takvih loših odnosa ima među komšijama i kada su svi iste nacionalnosti“, rekao je Jagodić, koji je osudio događaj u Bjelogorcima.

Prema njegovim riječima, to što se dogodilo u selu Bjelogorci bacilo je mrlju na sve napore koji su činjeni proteklih godinama kada je u pitanju zaštita povratnika.

„Bezbjednost povratnika na području opštine Rogatina uopšte nije pod znakom pitanja i nećemo dozvoliti da se tako nešto ponovi, jer će počinioci biti sankcionisani na adekvatan način“, poručio je Jagodić.

Jagodić smatra da su odnosi Nedžada Hercegilije i njegovih komšija narušeni od ranije i da se ne može se vezivati na pitanje nacionalnosti nego za neke druge interese.

On je najavio da će sutra ili najkasnije prekosutra posjetiti porodicu Herceglije u selu Bjelogorci, koja je pretrpjela štetu, te razgovarati sa stanovništvom tog sela.

„Želim svim povratnicima na području opštine Rogatica da garantujem da je riječ o izolovanom i pojedinačnom slučaju. Neću dozvoliti da zbog spora među komšijama bude narušena bezbjednost nijednog građanina ove lokalne zajednice, posebno povratnika“, poručio je Jagodić.

Ministar za ljudska prava BiH Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović osudili su događaj u selu Bjelogorci, te pozvali policiju i lokalnu zajednicu da posebnu pažnju posvete ovom slučaju i ne dozvole da ovakvi događaji ostanu nekažnjeni.

Nedžad Herceglija povratnik u selo Bjelogorce kod Rogatice prije dva dana pronašao je mrtve svoje tri krave za šta je optužio komšije Srbe, navodeći da su mu prijetili i smrću.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo rečeno je Srni da je policija 10. novembra izašla na lice mjesta, po prijavi lica čiji su inicijali N.H. iz sela Bjelogorci da su mu otrovane tri krave, izvršila uviđaj i izuzela tragove koji će biti upućeni na dalje vještačenje, ali da im nisu prijavljene prijetnje smrću.

U toku je rad na rasvjetljavanju krivičnog djela oštećenje tuđe stvari, a o svemu je obaviješten i okružni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare