Pogled na Golu Jahorinu i južne obronke

0

Jahorina planina sastoji se iz više ogranaka koji zajedno čine  jedan planinski masiv, dužine 30 km, a širine 15 km. Glavni, najviši, a ujedno najinteresantniji dio čini Gola Jahorina, visoravan 15 km duga i 4 – 5 km široka, pokrivena ljeti gustom travom, a zimi do 3 m debelim snijegom.

Zbog veličine i veličanstvenog izgleda Gole Jahorine, opjevana je Jahorina planina i u narodnoj pjesmi:

„Kolika je Jahorina planina, Siv je
soko preletjeti ne može. A kamo li
dobar junak na konju.“

Sa vrhova Gole Jahorine pogled se unaokolo zaustavlja na sklopovima bližih planina: Zvijezde, Ozrena, Romanije, Kleka, Borovca, Treskavice i Bjelašnice. A dalje, sve do horizonta udaljenog oko 100 km, vide se konture dalekih planina: Konjuha, Javora, Zlatibora, Zlatara, Javornika, Ljubičnje, Durmitora, Maglića, Volujka, Zelengore, Lelije, Vraniće i Vlašić planine. Krševiti grebeni pomenutih planina i šumovito niže gorje čine prekrasnu sliku koja se lako ne zaboravlja.

Jahorina je izložena vjetrovima promjenljivog pravca i jačine, naročito u višim i golim položajima. Sa južne strane duvaju vjetrovi koji dolaze sa Treskavice, Zelengore i Bjelašnice. Jug donosi ljeti obilnu kišu, a zimi snijeg sa mećavom. Sjeverni vjetrovi ublaženi su šumovitim gorjem, naročito Romanijom i Ravnom Planinom.

Podno padina sa južne strane vidi se Crna Rijeka. Oko mnogih sela u Crnoj Rijeci moguće je pronaći stećke. Prva naselja su nastanjena seljacima pravoslavne vjere, a druga seljacima pravoslavne i muslimanske vjere. Pravoslavni seljaci doselili su se iz Hercegovine i Crne Gore u etapama prije 70 do 200 godina na kmetska selišta, koja su ostala pusta vjerovatno zbog agrarnih sukoba, ali svakako i zbog zaraznih bolesti, kuge i kolere, koje su često harale po ovim krajevima.

Ovaj dio je poslije rata pripao Federaciji BiH. Kroz Crnu Rijeku prolazi put za Goražde, koji spaja Goražde sa Federacijom BiH. Kao i prije tridesetak godina seljaci se uglavnom bave stočarstvom. U prošlosti su češće ljeti izgonili svoja govedana ispašu na Golu Jahorinu. Nekada je na Goloj Jahorini bilo mnogo čobanskih koliba, dok su danas vidljivi samo ostaci nekih.

Ljeti na Golu Jahorinu hita veliki broj zaljubljenika u prirodu. Bere se čaj, ljekovito bilje i borovnice.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments