Poezija i freske Svetislava Mandića na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

0
Poezija i freske Svetislava Mandića na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

FOČA – Poetska i slikarska ostvarenja Svetislava Mandića ubuduće će krasiti unutrašnjost Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, na kojem je danas postavljena izložba poezije i fresaka ovog vrsnog, danas skoro zaboravljenog umjetnika.

Postavku naslovljenu „Na pergamentu duše – poezija i freske Svetislava Mandića“ priredila je i trajno poklonila ovoj visokoškolskoj ustanovi bibliotekar Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Vanja Šmulja.

Izložba o poeziji i freskama Svetislava Mandića osmišljena je lani i projektovana u znaku srpske i svjetske kulturne baštine.

Srednjovjekovne freske koje je svojim radom štitio od propadanja i zaborava, ali i poezija koja je velikim dijelom, onim najvažnijim, sa tim radom povezana, predstavljaju osnovni sadržaj izložbe.

Autor izložbe Vanja Šmulja priča da je Mandić, freskopisac i pjesnik, bio jedan od onih kulturnih pregalaca čija se imena ne pominju često.

„Izložba sadrži tridesetak fresaka, a naša želja bila je da predstavimo ono što je ovaj umjetnik ostavio i slikarskom kičicom i perom, a to je obimno i značajno djelo“, rekla je Šmulja.

Ona je dodala da niko u srpskoj književnosti, u punoći freskopisa i lirike ostvarenoj u jednom biću, nije sa takvim pijetetom duboko suštinski pjevao i slikao.

„Kao pjesnik, Svetislav Mandić nije mnogo poznat, pojavio se u vrijeme novih stilova književnosti i on se sam povukao i vrlo rijetko se izražavao. Zbog toga smo na ovoj izložbi postavili njegovo i verbalno i slikarsko izražavanje, pokazujući tu intermedijalnost i pristup i jednom i drugom što je nosio u sebi – i slikarskom i poetskom“, navela je Šmulja.

Rođenje Hristovo, Preobraženje, Blagovijesti, Sveti mučenici i proroci, Mironosnice na grobu, Beli anđeo, samo su neke od fresaka i poetskih izraza koji osvjetljavaju zidove svetovasilijevskog visokoškolskog zdanja u Foči, čija je biblioteka čuvar legata Svetislava Mandića.

Izložba „Na pergamentu duše, poezija i freske Svetislava Mandića“ nastala je u saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu kao dio projekta „Svetislav Mandić u srpskoj književnosti i kulturi“.

Svetislav Mandić, rođen 1921. godine u Mostaru, za života je objavio više knjiga u kojima se bavi srpskim srednjovjekovljem i brojne naučno popularne monografije o pravoslavnim manastirima, portretima na freskama i kulturnim spomenicima Srbije i Makedonije.

NJegova poezija objavljivana je u više novina i časopisa.

Kao slikar konzervator Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Srbije za Galeriju fresaka od 1952. do 1965. godine izradio je 46 kopija iz Studenice, Sopoćana, Graca, Arilja, Ramaće, Dečana i Mileševe.

Preminuo je u oktobru 2003. godine u Beogradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments