Poetsko veče „Srpskoj s ljubavlju“

0

Na Palama je večeras održano poetsko veče pod nazivom „Srpskoj s ljubavlju“ povodom obilježavanja Dana Republike i njenog 30. rođendana.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da se svaki dan treba sjećati stvaranja Republike Srpske, te je zato organizovano poetsko veče na kojem su učestvovali poznati srpski pjesnici.

Srpski književnik Goran Vračar predstavio se paljanskoj publici rodoljubivom poezijom, patriotskom koja poziva na ljubav prema domovini.

On je ukazao na značaj pisane riječi za očuvanje srpskog identiteta, navodeći da su za to zaduženi i resorno ministarstvo, profesori i nastavni kadar, kao i da pjesme treba uvrstiti u udžbenike.

„Moja pjesma se nalazi na spomeniku stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u dvorištu Osnovne škole `Sveti Sava` u Istočnom Novom Sarajevu, a da bi ta pjesma živjela i ljudi znali za nju, mora biti u udžbeniku“, istakao je Vračar.

Srpski književnik i kritičar Nedeljko Zelenović predstavio se pjesmama „Moje reke“, „Balada za spomen sobu“, „Smrtovnice“, „Treći milenijum među Srbima“, te istakao da je sa kolegom Vračarom poznat po rodoljubivoj poeziji koju su počeli da pišu u ratu, ali i poslije rata.

Zelenović je naveo da su zajedno odrasli sa Republikom Srpskom, sazreli sa njom, branili je oružjem, ali i pjesmom i u tom tonu dali doprinos njenom 30. rođendanu.

„To nije malo da živi Republika, i nadam se da će još bar tri milenijuma“, istakao je Zelenović i dodao da je rat donosio strahote, ginuli su najbolji drugovi, komšije, rođaci, da se tada teško pisalo, ali onda kada se sve slegne, duša sama počinje da stvara poeziju, koju su stavljali na papir.

Pjesnik i pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Saša Nikolić recitovao je svoju pjesmu „Dan Republike Srpske, koja je, kako je naveo, osvojila nagradu na međunarodnom takmičenju u LJubljani 2018. godine.

Nikolić je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što povodom 30. godina postojanja i formiranja Republike Srpske učestvuju u večerašnjem kulturno-umjetničkom programu na Palama gdje je i rođena Republika.

Poetsko veče održano je u sali Kulturno-sportskog centra Pale.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti nazvana Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je Republiku Srpsku prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i početka građanskog rata u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare