Podržati uspješna preduzeća i saradnju sa Vladom Srpske

0

Komo Simović, kandidat SNSD-a “Milorad Dodik” za načelnika pštine Pale, smatra da je neophodno u znatno većoj mjeri podržati uspješna preduzeća, privući nove investicije i poboljašti saradnju sa Vladom Republike Srpske.

Simović u intervjuu Srni ističe da opština Pale mora direktno da prati velike projekte koji se finansiraju i realizuju sa republičkog nivoa, jer je interes lokalne zajednice da svaki poduhvat na ovom području bude kvalitetno i uspješno oživotvoren.

Kao jedan od prioriteta on navodi komunalnu infrastrukturu, posebno u segmentu vodosnabdijevanja, i napominje da ne treba zanemariti ni sport, kulturu i sve druge segmente društvenog života, koji moraju biti na nivou kakav priliči univerzitetskom centru i mjestu koje je turistička prijestonica Republike Srpske.

Simović kao trajnu obavezu apostrofira poboljšanje materijalnog položaja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, tako da i ubuduće važan zadatak ostaje stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje ove kategorije stanovništva i boračke populacije uopšte.

Važan prioritet je i unapređenje položaja mladih kojima treba pružiti šansu da se aktivno uključe u društveno-politički život opštine i u proces odlučivanja. Simović obećava da će se zalagati da se konačno stane na put zapošljavanju u administraciji po rodbinskoj liniji.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Pale kritikuje sadašnju vlast zato što se, kako navodi, bazirala uglavnom na realizaciju veoma skupog projekta – izgradnje sportske dvorane, zbog čega su izostala ozbiljnija ulaganja u putnu i komunalnu infrastrukturu, koja je u očajnom stanju.

Posljedica toga su, navodi Simović, kilometri oronulih saobraćajnica koje ne ispunjavaju standarde kakvi se podrazumijevaju u urbanoj sredini poput Pala, zatim zastarjela vodovodna i kanalizaciona mreža, toplovodni sistem neprimjeren sadašnjem vremenu, neregulisano pitanje gradske deponije, odnosno njene sanacije u skladu sa savremenim standardima, kao i niz drugih problema…

Istovremeno, smatra on, izostale su i kvalitetne mjere koje bi snažnije podstakle razvoj preduzetništva i poljoprivrede. Simović objašnjava da ima na umu činjenicu da su planirana budžetska izdvajanja po tom osnovu bila manja nego u nekim izuzetno nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, što je nedopustivo i neodgovorno od opštine koja bi po svemu trebalo da ima lidersku poziciju u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Simović napominje da, kao aktivan i uspješan sportski radnik, nikada neće reći da Palama nije bila potrebna sportska dvorana, ali stoji činjenica da se objekat ovog tipa mogao dobiti jeftinije, pa čak i besplatno, jer se svi sjećaju da je prije nekoliko godina Vlada Srpske opštini Pale ponudila da finansira izgradnju nove sportske dvorane na drugoj lokaciji, što je bila ideja koja nije naišla na odobravanje aktuelne garniture u opštinskoj vlasti.

Opština Pale bi, kao zimska turistička prijestonica Srpske, svake godine u budžetu morala imati posebnu stavku, namijenjenu ne samo za finansiranje tekućih poslova na Jahorini, već i kvalitetnih projekata koji bi mogli doprinijeti i većoj iskorištenosti Jahorine i ostvarenju cilja da to bude destinacija koju će gosti posjećivati tokom cijele godine – smatra Simović.

Svaka pojava „divlje gradnje“ ili bilo čega drugog što je nelegalno može se i mora rješavati u skladu sa zakonom – dodaje Simović i podsjeća da postoje prostorno-planski dokumenti i zakonski propisi, pa je „recept“ jednostavan – njihova dosljedna primjena.

Činjenica je da su primarni sadržaji na skijalištu na Jahorini značajno modernizovani i da je olimpijska planina, zahvaljujući Vladi Srpske, ponovo na razvojnom putu koji bi morao da je svrsta u grupu prestižnih zimskih turstičkih centara, podsjeća Simović.

Sve to prate i investicije privatnog sektora, počevši od hotelijera i vlasnika manjih smještajnih kapaciteta, pa sve do velikog projekta preduzeća „Majneks“ koje gradi gondolu od Pala do planine, što je vrlo interesantan poduhvat, koji bi mogao donijeti višestruke pozitivne pomake.

Komo Simović očekuje da će SNSD „Milorad Dodik“ na izborima dobiti povjerenje najvećeg broja građana Pala, a očekuje da i on pobijedi u izbornoj trci za načelnika opštine.

On napominje da za sobom ostavlja vidljive rezultate kvalitetnog i uspješnog rada, što se potvrđuje i na primjeru JKP „Komunalno“ Pale, koje je kao direktor, uz podršku saradnika i zaposlenih radnika, za samo nekoliko godina od skromnog preduzeća doveo u grupu najuspješnijih firmi ovog tipa u cijeloj Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments