Podrška referendumu o Tužilaštvu i Sudu BiH

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje „Veterani Republike Srpske“ podržava inicijative predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o sazivanju posebne sjednice Narodne skupštine posvećene radu Suda i Tužilaštva BiH, kao i o njegovom prijedlogu za raspisivanje referenduma o nametnutim odlukama visokih predstavnika s posebnim akcentom na rad pravosuđa BiH.


Šef Tima za informisanje „Veterana Srpske“ Zoran Trifunović podsjetio je da članovi ovog udruženja odranije upozoravaju na probleme prouzrokovane radom Tužilaštva i Suda BiH na predmetima ratnih zločina, zbog kojih najveću štetu trpe nekadašnji srpski borci i njihove porodice.

„Smatramo da je ta institucija jedna od najvažnijih poluga u borbi za unitarizaciju BiH, a vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu“, rekao je Trifunović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, najbitnije je u ovom trenutku da referendum bude održan.

„Referendum je najdemokratskiji oblik izražavanja stava jednog naroda o nekom pitanju. Kada dobijemo rezultat referenduma, on će biti obavezujući za sve političke predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama i na nivou Srpske“, naglasio je Trifunović.

On smatra da se protivnici referenduma plaše da bi se izražavanjem demokratske volje srpskog naroda, kojem je to demokratsko pravo osporeno, u punom svjetlu otkrila njihova autokratiju u posljednjih 20 godina.

Trifunović je dodao da „Veterani Srpske“ ne vide ništa sporno da srpski narod izrazi svoje mišljenje o antidejtonskim aktivnostima koje su visoki predstavnici nametanjem odluka vodili u BiH punih 20 godina.

Prema njegovim riječima, referendumom bi bilo otvoreno i pitanje Srba presuđenih u Sudu BiH za ratne zločine.

„Veterani Srpske“ izrazili su oštar protest političkim podvalama i manipulacijama stranaka iz Federacije BiH koje su na memorandumu parlamenta BiH generalnom sekretaru UN uputile pismo podrške britanskoj rezoluciji o Srebrenici, te pozivaju predstavnike svih srpskih stranaka u zajedničkim institucijama da se ograde od ovog postupka.

Trifunović je istakao da je, u okviru redovnih aktivnosti za poboljšanje položaja veterana, Udruženje „Veterani Republike Srpske“ osnovalo u Banjaluci preduzeće „Stroj“ koje bi trebalo da pomogne zapošljavanju što većeg broja pripadnika ove populacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare