Podrška inicijativi za brendiranje autohtonih proizvoda

9

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da podržava inicijativu Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske za pokretanje brendiranja određenih proizvoda autohtonih jela i suvenira sa područja ove opštine, s ciljem privlačenja većeg broja turista.

Jugović je novinarima rekao da će zadužiti Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti da u sljedećem periodu sagleda inicijative koje se odnose na brendiranje jela, maskote i suvenire sa područja opštine Pale.

„To se na određen način i uklapa u formiranje Turističke organizacije opštine Pale. Ideja je da otvorimo javni konkurs, čija objava bi trajala duži vremenski period, kako bi svi stigli da se prijave i predlože svoje ideje“, rekao je Jugović.

On je dodao da će biti organizovane javne rasprave kako bi čuli koje jelo afirmiše opštinu Pale i po kojem bi ona bila prepoznatljiva.

Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske Pale Srđan Čegar rekao je da su došli na ideju da pokrenu dvije inicijative koje se odnose na brendiranje hrane i pića sa predznakom paljanski i jahorinski, kao i zvaničnu maskotu opštine Pale, kako bi upotpunili ponudu turizma u ovom gradu.

„Kada inicijative budu usvojene formiraćemo javni poziv ili konkurs posredstvom kojeg ćemo dodijelili određene nagrade najuspješnijim i najinovativnijim idejama iz ovih oblasti“, naveo je Čegar novinarima.

Čegar je dodao da će biti formirana komisija koja će odlučivati o idejama koje budu pristizale.

Prema njegovim riječima, Pale bi trebalo da imaju širu gastronomsku ponudu jer je gastroturizam u ekspanziji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
9 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Odlicna ideja, bravo Srdjane, sve pohvale na ambiciji, samoinicijativnosti i viziji.
Treba nam sto vise ovakvih mladih ljudi koji zele da naprave dobro u svojoj sredini .

A koja su to jela, proizvodi i suveniri? Zar mi nesto proizvodimo sem ogrijeva?

Svaka cast za ideje. Mladi i obrazovani sa idejama treba da vode nas grad. Cestitam Srdjane.

Mladi sa idejama neka otvore sebi firme. Neka se mane politike. Pa kad nesto nauce na licnim greskama i ostave nekoga traga iza sebe onda u politiku. Holandski krompir zasadjen u Rogatici nije brend nego ispasa za Zlaticu.

Svaka čast za Srđana neka je sa srećom prinova brate moj rođeni

Potrebno je da se formira jedno udruženje koje će biti zaduženo za zaštitu proizvoda ne samo na Palama nego na cijeloj regiji npr. Rogaticki krompir treba brendirati takodje.

Dzaba ,,inicijativa“. Plafon 200 glasova,ako i toliko.

Čuj mladi i obrazovani da vode grad? Pa vodili su mladi i obrazovani bez radnog iskustva Pale deset godina. Šta su uradili, osim što su služili gazdama i usput velike pare uzeli?Eto sad će nas ovdje stevandićevci spasiti, more m…..

Previse se Pale oduvijek bile male (sve do ovog rata) da bi postojalo neko bas autohtono lokalno jelo a da nam ga turci nisu ostavili. Cak i ako prosiris pretragu na cijelu SAO Romaniju, tesko ces sta iskopati. Mozda sir torotan :).

No postoje lokalne autohtone vjestine za neke druge stvari. Npr kradja sume. Sad to vise nije nesto posebno, pljacka se masovno i na sasvim dosadne i uobicajene nacine. Ali dok je postojala ona stara drzava, u kojoj je ipak pendrek uspjesno rjesavao mnoge stvari, bilo je vrlo zanimljvih ideja kako prevariti sumara. Npr, neki su volovima obuvali opanke da zavaraju tragove… Tako da ja tu vidim neki prostor. Moglo bi se, recimo, u okviru ljetnih turistickih atrakcija organizovati neko takmicenje u tim vec tradicionalnim vjestinama.