Podrška bolnici Istočno Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočna Ilidža danas je na posebnoj sjednici podržala zaposlene i menadžment Bolnice Istočno Sarajevo u njihovim nastojanjima da riješe probleme u kojima se nalaze i u zahtjevu da bude izgrađen novi objekat ove zdravstvene ustanove.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da Skupština traži od svih nivoa vlasti da učine maksimalan napor da bi Bolnica Istočno Sarajevo opstala, održivo funkcionisala i nastavila razvoj.

„Od svih narodnih poslanika, posebno iz izborne jedinice osam, Skupština opštine traži da prilikom usvajanja budžeta Republike Srpske za 2015. godinu insistiraju na obezbjeđenju budžetske stavke za izgradnju Bolnice Istočno Sarajevo“, rekao je Kovač.

Prema njegovim riječima, Skupština traži od resornog ministarstva i Fonda zdravstvenog osiguranja da iznađe pravičan sistem raspodjele sredstava namijenjenih za rad zdravstvenih ustanova, uvažavajući prostorne i istorijske faktore u kojima je funkcionisala i funkcioniše ova bolnica.

„Skupština opštine traži od Poreske uprave Republike Srpske da izvrši naplatu obračunatih, a nenaplaćenih obaveza za poreze i doprinose u skladu sa Zakonom“, istakao je Kovač i dodao da su tu ogromna sredstva koja se nikada ne naplate, treba da ih dobiju zdravstvene ustanove.

On je napomenuo da će bez bolnice ovaj prostor ostati pust.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je da se vode ozbiljne aktivnosti da bi bio obezbijeđen novac za oktobarsku platu zaposlenih, da 24. decembra ponovo ne bi izašli na proteste.

„Imam uvjerenje da ćemo to uspjeti da uradimo, ali ne mogu dati apsolutnu garanciju, jer je danas teško obezbijediti 500.000 KM, koliko je potrebno za isplatu te plate“, naveo je Todorović u obraćanju odbornicima.

Član Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Tanja Jovičić rekla je da je protest zaposlenih u Bolnici Istočno Sarajevo obustavljen do 24. decembra, jer im je obećano da će dobiti još jednu platu i da će početi sistemsko rješavanje statusa ove zdravstvene ustanove.

„Bolnica Istočno Sarajevo je strateški nacionalni interes Republike Srpske i ove regije i mislim da je ne možemo prepustiti samoj sebi“, istakla je Jovičićeva i dodala da je potrebna reformisati zdravstveni sistem Srpske.

Jovičićeva je naglasila da su u borbi za bolji status radnika i opstanak Bolnice Istočno Sarajevo dobili bezrezervnu podršku opštine i boraca sarajevsko-romanijske regije, te napomenula da je opština Istočna Ilidža uvijek pomagala ovu zdravstvenu ustanovu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare