Podnijeti zahtjeve za legalizaciju objekata

0

ZVORNIK – Odjeljenje za prostorno uređenje opštine Zvornik uputilo je poziv vlasnicima bespravno izgrađenih, dograđenih ili nedograđenih objekata na području ove opštine da podnesu zahtjev za legalizaciju objekata.

Nakon roka, koji ističe 24. maja, za sve objekte za koje nije pokrenut postupak legalizacije, ne postoji zakonom predviđena procedura koja će odgoditi rušenje bespravno sagrađenih objekata.

U ovom odjeljenju u toku su aktivnosti na izmjeni dijela Regulacionog plana užeg urbanog područja grada Zvornika.

Iz Odjeljenja pozivaju sve građane koji žive u užem urbanom području grada, a namjeravaju da na svojim građevinskim parcelama grade nove objekte ili vrše dogradnju postojećih objekata, da u prostorijama Odjeljenja za prostorno uređenje izvrše uvid u Regulacioni plan i sagledaju da li se njihove namjere uklapaju u planska rješenja, te da li ima potrebe da i oni pristupe podnošenju zahtjeva za izmjenama.

„Okvirni rok za prihvatanje inicijativa za izmjene plana je narednih 30 dana, jer će se do tog trenutka definisati prednacrt plana, nakon čega se neće moći prihvatati nove inicijative za izmjene“, rekao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Boško Kojić.

Kojić je naglasio da će sve inicijative razmatrati nadležno odjeljenje i odabrani nosilac izrade plana, te da će se nakon sagledanih mogućnosti za izmjene pristupiti zakonom propisanoj proreduri izrade i usvajanja plana.

On je naveo da su održavanjem radnog sastanka u Ministastvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske stvoreni preduslovi za nastavljene aktivnosti na izradi i usvajanju Plana parcelacije vikend naselja Jezero na Zvorničkom jezeru.

Prema njegovim riječima, sastanku održanom protekle sedmice, osim predstavnika opštinske uprave Zvornik, prisustvovali su i predstavnici „Voda Srpske“ i „Puteva Republike Srpske“, jer su objekti u vikend naselju Jezero izgrađeni u vodnom i putnom pojasu kojim upravljaju i gazduju ova dva preduzeća.

„Na sastanku su usvojeni zaključci koji će, prema našem mišljenju, omogućiti nastavak zakonom predviđene procedure izrade i usvajanja Plana parcelacije predmetnog područja“, rekao je Kojić.

On je dodao da će u narednom periodu, kada nadležno ministarstvo dostavi zapisnik sa radnog sastanka, biti razmijenjene primjedbe, mišljenja i prijedlozi, koji će omogućiti usvajanje najboljeg mogućeg planskog rješenja za predmetno područje, uzimajući u obzir postojeće stanje.

„Izradom i usvajanjem plana biće stvoreni preduslovi da bespravni graditelji objekata, čije će zadržavanje biti predviđeno planom, podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata“, rekao je Kojić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare