Podizanje ogleda radi povećanja kvaliteta zelene krme

0
Podizanje ogleda radi povećanja kvaliteta zelene krme

SOKOLAC – Na imanju poljoprivrednika Dragana Kojića u Podromaniji kod Sokoca, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, podignut je ogled biljaka koji bi trebalo da pokaže kako da ratari na ovom području povećaju kvalitet i prinos zelene krme.

Na ovom ogledu posijana je travno-djetelinska mješavina koju čini crvena djetelina, lucerka, ježevica, mačiji repak i dvije sorte jarog stočnog graška.

Ogledna površina travno-leguminoznih mješavina zasijana je uz pomoć i pod nadzorom stručnjaka iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Sokolac.

Rukovodilac te jedinice Jelena Vlačić rekla je da je cilj ogleda unapređenje ratarske proizvodnje, postizanje ekonomski opravdanih i stabilnih prinosa uz ostvarivanje visokog kvaliteta zelene krme koju zahtijeva intenzivna stočarska proizvodnja, kao i ishrana muznih krava.

Pojašnjavajući ogled na Kojićevom imanju, Vlačićeva je navela da se uvođenjem trava, leguminoza /mahunarke/ i krmnih mješavina na livade i pašnjake smanjuje upotreba azotnih mineralnih đubriva, tako da se smanjuje i mogućnost gubitka azota iz zemljišta.

Prema njenim riječima, gajenjem trava u mješavini sa leguminozama dolazi i do povećanja biogenosti zemljišta i fiksacije značajne količine azota koju biljke mogu koristiti, a to dovodi i do jače mineralizacije organskih materija u zemljištu.

„Na ovaj način obezbijedili bi se uslovi za povećanje prinosa zelene krme po jedinici površine. Sa druge strane bi se smanjile nepogodnosti brdsko-planinskog terena koji na livadama i pašnjacima daje uglavnom niske prinose sijena, i na kojima rastu trave male hranljive vrijednosti“, pojasnila je Vlačićeva.

Vlačićeva je rekla da će prinos zelene krme biti utvrđen mjerenjem ukupne mase sa parcele neposredno poslije košenja.

Ona je rekla da je Kojić, jedan od najuspješnijih proizvođača mlijeka na Sokocu, te da je juče na svom imanju osim dva i po hektara ogleda, zasijao još 80 dunuma zobi, stočnog graška i travno-leguminoznih mješavina.

Iz Područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi su najavili da će čim vremenski uslovi dozvole početi sa podizanjem ogleda silažnog kukuruza, a za ovu godinu planirano je 10 ogleda na površini od 15 hektara.

Jedan od tih mikroogleda predviđen je u okviru manifestacije Dani polja silažnog kukuruza za 2018. godinu.

Područna jedinica Sokolac jedan je od Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments