Podignuti krstovi na zvonike Sabornog Hrama

0

ZVORNIK – Na dva zvonika Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku danas su podignuti časni krstovi, čime je ovaj hram zakršten.
Zvonici su visoki po 52 metra, a krstovi 4,30 metara.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić rekao je, nakon čina postavljanja krstova, da je ovo veliki i istorijski dan za Zvornik u kojem je zakršten Saborni hram.

On je podsjetio da se hram podiže u ovom gradu poslije 197 godina, koliko je prošlo od gradnje stare crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Krstitelja.

Lukić je dodao da se podizanjem krstova pokazuje sva ljubav prema Bogu, svetoj crkvi i prema pravoslavnoj vjeri, zahvalivši Bogu što je podizanje krstova bilo uredno i bezbjedno.

Podsjetivši da prvi pokušaj podizanja krstova 17. septembra pomoću helikoptera nije uspio zbog nepovoljnih vremenskih prilika, Lukić je rekao da je za postavljanje ovih krstova bila angažovana dizalica sa kojom se postiže veća preciznost u postavljanju krstova u ležišta.

Podizanju časnih krstova na zvonike Sabronog hrama prisustvovali su načelnik opštine Zoran Stevanović i zamjenik načelnika Danijel Dragićević.

„Poslije skoro dva vijeka gradimo hram u gradu. Hram dobija završne konture postavljanjem ova dva krsta, čime su najvisočije tačke hrama ovim činom gotove“, rekao je Stevanović i dodao da je ovo veliki dan za sve priložnike – i one koji su dali jednu marku i one koji su dali nekoliko desetina hiljada KM.

Ističući da je gradnja Sabornog hrama veliki graditeljski poduhvat za Zvornik, Stevanović je istakao da je neizmjerno srećan što je dobio priliku da bude dio onih koji su uzeli aktivno učešće u gradnji crkve i što je podizanje krstova uspješno završeno.

Stevanović je izrazio nadu da će na proljeće naredne godine početi radovi na unutrašnjem uređivanju hrama, koji će trajati više od jedne godine.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom je, uz prisustvo velikog broja vjernika, osvještao časne krstove 21. septembra, na krsnu slavu Sabornog hrama Malu Gospojinu.

Krstovi su dar Rudnika i termoelektrane Ugljevik, a kumovi krstova bili su Dragan Milovanović, Milan Stanojević i Živojin Zarić.

Izgradnja Sabornog hrama počela je 6. jula 2009. godine, kada je nalivena temeljna ploča na dubini od 5,5 metara. Hram ima osnovu 20 sa 20 metara i srednjom kupolom, koja je visoka 33 metra, što simbolizuje godine koje je Isus Hrist proveo na zemlji. Uz hram su na južnoj i sjevernoj strani nalaze tremovi i zvonici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare