Počinju „Jahorinski poslovni dani“

0

Glavni cilj „Jahorinskih poslovnih dana turizma, gastronomije i preduzetništva“, druge međunarodne naučne konferencije koja će sutra biti otvorena na Jahorini, je iskorištavanje Jahorine kao značajne turističke destinacije, pogodne za privlačenje stranih direktnih investicija, izjavio je danas dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu LJubiša Vladušić. „Za ovaj naučni skup vlada veliko interesovanje naučnika, stručnjaka i studenata iz regiona. Cilj je da svi zajedno doprinesemo kreiranju kvalitetnog turističkog proizvoda, osnažimo privredni razvoj i otvorimo nova radna mjesta“, rekao je Vladušić na konferenciji za novinare na Jahorini.

Vladušić je naglasio da je turizam razvojna šansa i Republike Srpske i BiH.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da je od 120 prijavljenih naučnih radova odabrano 93 rada, od čega je 25 studenata autora. „Gdje da razgovarate o turizmu, ako ne na Jahorini“, naveo je Grujić.

Prema njegovim riječima, rad konferencije će se, osim plenarnih predavanja, odvijati u tri sekcije – turizam, gastronomija i preduzetništvo, a predviđen je i prateći rekreaciono-sportski sadržaj za sve učesnike.

On je rekao da će 8. marta biti održan okrugli sto o planinskom turizmu, a uvodničar će biti profesor iz Španije Ester Garsija Martinez.

U planu su i izložbe jela, prezentacija grada Sočija, domaćina zimske olimpijade 2014. godine, promocija Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, sportski susreti.

Predsjednik Studentskog parlamenta Aleksandar Glavaš naglasio je i naučni i neformalni karakter ove konferencije, posebno u dijelu u kojem će studenti prezentovati svoje naučno-istraživačke radove, koji će biti objavljeni u završnoj publikaciji konferencije.

Organizatori ovog međunarodnog skupa, kojem prisustvuju učesnici iz regiona, Rusije i Španije, su Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

„Jahorinske poslovne dane“ sutra bi trebalo zvanično da otvori ministar nauke i tehnologije Republike Srpske u ostavci Jasmin Komić, a učesnicima i gostima obratiće se i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković, kao i rektor Univerziteta u Zenici Sabahudin Ekinović.

Konferencija „Jahorinski poslovni dani turizma, gastronomije i preduzetništva“ trajaće do subote, 9. marta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare