Počinju „Čučkovi književni susreti“

0

HAN PIJESAK – Na Han Pijesku danas će početi Četvrti „Čučkovi književni susreti“ predstavljanjem knjige „Protini zapisi“ autora Milorada Lukića iz Vlasenice.
Tokom književne večeri, koja počinje u 18.00 časova u Narodnoj biblioteci „Branko Čučak“, svoje stihove će kazivati pjesnici Milutin Savčić, Milanko Lelek, Savo Radulović, Aćim Todorović i Ivan Šarac.

Biće predstavljena i knjiga „Kažem ti kao svom rođenom“ Milke Tošić.

Tokom manifestacije, koja će trajati do nedjelje, 18. marta, Nikoli Teofiloviću iz Kragujevca biće uručena nagrada „Čučkova knjiga“, koja se dodjeljuje za prvu objavljenu pjesničku zbirku.

Prema programu manifestacije, sutra će biti održano „Čučkovo popodne“ tokom kojeg će besjediti potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki.

U bioskopu će sutra u 18.00 časova biti prikazan dokumentarni filmovi „Bosna, zemlja mržnje“ u režiji Branka Brđanina – Bajovića i „Bukvar, bukvica“ u režiji Milenka Jovanovića.

U okviru ove manifestacije biće prikazan igrani film „Anikina vremena“ beogradskog režisera Vladimira Popovića.

Na grob Branka Čučka na Han Pijesku u nedjelju, 18. marta, u 11.00 časova biće položeno cvijeće, a u 13.00 časova biće održano „Čučkovo popodne“ u okviru kojeg će biti predstavljen prvi tom „Djela Branka Čučka“.

U 18.00 časova u bioskopu će besjedu kazivati Vlajki i Milisav Savić, poslije čega će biti uručena nagrada Teofiloviću.

Slovo o Čučku kazivaće Duško Pevulja iz Banjaluke, a svoje stihove govoriće književnici Slobodan Jović, Branko Kršić, Željko Pržulj i Goran Vračar.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovaće glumac Željko Erkić iz Banjaluke, Ivan Ećimović, Dragana Savić, Ljilja Mandić i Pjevačka grupa „Šumarice“ sa Han Pijeska.

Manifestacija „Čučkovi književni susreti“ održava se od 2009. godine i nosi ime istaknutog književnika i publiciste Branka Čučka, promoviše značajna imena i događaje srpske književnosti, kulture i istorije.

U okviru manifestacije ustanovljena je književna nagrada „Čučkova knjiga“, koja se dodjeljuje za najbolju prvu knjigu objavljenu u periodu između dvije manifestacije, u svim literarnim „granama“ u kojima se ogledao Čučak.

Realizacija ove manifestacije je svake godine 21. marta. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Skupština opštine Han Pijesak. Organizator je Narodna biblioteka „Branko Čučak“ sa Han Pijeska.

Književnik Branko Čučak bio je pjesnik, esejista i prozaista, a bavio se i slikarstvom. Objavio je dvadesetak knjiga i sarađivao u skoro svim književnim časopisima bivše Jugoslavije.          Rođen je 1948. godine u Sarajevu, a umro je 11. decembra 2008. godine.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare