Počeo tradicionalni simpozijum hirurga

0

FOČA – Deveti simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem okupio je danas na Medicinskom fakultetu u Foči 180 hirurga i više od 100 medicinskih sestara iz 50 zdravstvenih ustanova iz BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije.
Simpozijum se sastoji iz dvije sesije – jedna je stručni sastanak hirurga, a druga sastanak medicinskih sestara i tehničara.

Predsjednik Asocijacije hirurga Republike Srpske Radmil Marić rekao je da je prvi put u simpozijum uključena i oblast sestrinstva.

„Potrebno je da i ubuduće svaki hiriruški sastanak obuhvati i oblast sestrinstva i da se na taj način pokaže da i medicinske sestre pripadaju našoj branši i da treba da zauzmu mjesto koje im pripada“, rekao je Marić.

On je dodao da je simpozijum, izborom tema i predavača, postigao veoma zavidan nivo.

Predsjednik Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva Nebojša Stanković naglasio je da je hiriruško liječenje skupo za svaki zdravstveni sistem, a posebno za zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, koje ulažu manje nego napredne zapadne zemlje.

„To podrazumijeva manjak tehnologije, ali ne i manjak edukacije jer naši hirurzi puno uče i puno znaju, nadoknađujući tako ono što tehnološki ne posjedujemo“, rekao je Stanković.

On je mladim ljekarima, koji razmišljaju o odlasku u zapadne zemlje, poručio da vjeruju u sopstveni uspjeh.

„Medicina je tržište, kao i sve druge profesije, a moje ubjeđenje poslije svega u mojoj karijeri jeste da svaki napor i trud daje rezultat, te da mladi ljudi treba da vjeruju u sebe, da budu uporni i sigurno će vremenom postići svoje zadovoljstvo i u profesiji i u životu. Posebno im savjetujem da manje sebe vole u hirurgiji, a više hirurgiju u sebi“, rekao je Stanković.

Posebni gosti simpozijuma su hirurzi iz Maribora Stojan Potrč i Arpad Ivanec, koji su održali predavanja o liječenju karcinoma pankreasa i laparoskopskoj resekciji jetre.

„Nas povezuje i zajednička istorija i vrlo se radujemo kada možemo da ugostimo kolege kod nas u Mariboru, a isto tako i kada imamo priliku da dođemo kod njih na ovakve skupove da razmijenimo mišljenja“, rekao je Ivanec.

Simpozijum se završava sutra druženjem hirurga u fočanskom rafting kampu „Divlja rijeka“ i spustom gumenim čamcima niz talase Tare.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare