Počeo sastanak Dodika i parlamentaraca

0

Razgovori predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH počeli su jutros na Jahorini, javio je dopisnik Srne. Nakon ovog sastanka, koji bi trebalo da bude završen do 11.30 časova, predviđeno je održavanje sastanka rukovodstava SNSD-a, predvođenog Dodikom, i SDS-a, na čelu sa predsjednikom stranke Mladenom Bosićem, sa predstavnicima RS u institucijama BiH.

Rukovodstva SNSD-a i SDS-a razgovore su počeli juče na Jahorini u hotelu „Vučko“, gdje su potvrdili da će i dalje imati jedinstven nastup na nivou BiH, te poručili da će nastaviti da provode sve principe iz ranije donesene Platforme o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić istakli su da je dosadašnje provođenje Platforme veoma uspješno, naglasivši da je od tada osnažen uticaj Srpske na nivou BiH, bez štete po bilo koga drugog.

Dogovoren je i zajednički nastup na sastanku o formiranju vlasti u Mostaru 5. septembra, na koji će se doći i sa zajedničkim prijedlozima u vezi sa zakonom o popisu stanovništva, odlukom „Sejdić-Finci“ i pitanjem državne pomoći.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je za formiranje vlasti i dalje neophodan princip rotacije, te poštovanje broja pozicija koje pripadaju Srbima po Ustavu BiH.

Dodik je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim nastupom SNSD-a i SDS-a na nivou BiH, istakavši da zajednički model djelovanja stranaka iz RS treba dogovoriti za sve buduće predstavnike Srpske na nivou BiH, bez obzira kojim političkim partijama pripadali.

Naglasivši da je dalje jačanje Platforme o zajedničkom djelovanju Dodik je ponovio stav RS da će o svim zakonima i izmjenama Ustava prethodno biti traženo potpisivanje sporazuma između Srpske i FBiH.

SNSD i SDS ocijenili su da je neprihvatljivo povećanje Budžeta BiH za 2011, te usaglasili zajednički stav da pitanje članstva u NATO-u kada bude aktuelno treba staviti na referendum.

Dodik je istakao da je za SNSD i SDS neprihvatljivo da naredni ministar inostranih poslova BiH ne bude predstavnik srpskog naroda, pojasnivši da je jedini razlog zbog koga se na tome insistira objektivno predstavljanje Srpske u inostranstvu.

Bosić je istakao da je zajedničko djelovanje SDS-a i SNSD-a na nivou BiH stabilizovalo prilike u zemlji i osnažilo uticaj Republike Srpske u zajedničkim organima u Sarajevu.

„Mi smo u svom radu bili transparentni i nastavićemo da sarađujemo, jer je većina naših stavova, koji se odnose na položaj RS u zajedničkim institucijama, praktično identičan“, rekao je Bosić.

On je naglasio da Platforma izdržala probu vremena i da je dogovoren nastavak na tim osnovnim principima i dodao da je drugi dio sastanka bio usmjeren na formiranje Savjeta ministara.

„Dogovoreni su uglavnom poznati principi sa kojima će izaći kao i sa osnovnim prijedlozima za formiranje Savjeta ministara, koji se, prije svega, baziraju na principu rotacije i ustavnim odredbama koje definišu koliko predstavnika u iz Srpske treba da bude u toj instituciji“, pojasnio je Bosić.


(www.palelive.com / Srna / foto: RTRS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare