Počeo sa radom sistem za vještačko osnježavanje

0

Olimpijski centar Jahorina počeo je proizvodnju vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski-staza na Jahorini, rekla je Srni portparol Centra Sanja Ćeremidžić.

Ćeremidžićeva je rekla da će sistem proizvoditi vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone, u skladu sa vremenskim uslovima, te da je u toku osnježavanje staze Poljice.

Sistemom za vještačko osnježavanje simulira se prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.

Ovaj sistem čini vodoakumulacija, iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega, i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snježnih topova i lansera.

“Olimpijski centar Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke `Tehnoalpin`, čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu”, objasnila je Ćeremidžićeva.

Ćeremidžićeva je napomenula da Olimpijski centar povodom zvaničnog otvaranja novog sistema osnježavanja 1. decembra organizuje koncert Svetlane Ražnatović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments