Počeo sa radom DokMasterklas Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru edukativnog programa 8. Međunarodnog film festivala “Prvi kadar” sa radom je počeo četvorodnevni “DokMasterKlas”, interaktivno predavanje koje će pohađati studenti akademija umjetnosti iz Banjaluke i Beograda, dokumentaristi i novinari BHT-a, učenici srednjih škola Istočnog Sarajeva i gosti festivala.

Polaznici “DokMasterKlasa” imaće priliku da na predavanjima saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu, umjetničkoj slobodi, kreativnom doživljavanju stvarnosti i specifičnom uglu gledanja i posmatranja filmske umjetnosti od eminentnog profesora i dokumentariste Dragana Elčića, saopšteno je iz “Prvog kadra”.

Osim toga, polaznici će se upoznati o temama: TV kao medij, sličnosti i razlike između TV i filma i njihov međusobni uticaj, dokumentarni film kao jedan od TV žanrova, rađanje dokumentarnog filma na festivalu i njegov život na TV, produkcija TV dokumentarnog filma.

O ovim temama govoriće Predrag Kajganić, TV producent, autor više projekata za uspostavljanje produkcionog sistema i pokretanje televizije na TV Palma, TV Politika, BK Telekom, YU Info.

U okviru pratećeg programa Festivala, reditelj i producent filma “Mamula” Milan Todorović održao je predavanje o temi “Proizvodnja i plasman žanrovskog filma u okvirima nacionalne kinematografije” na kome je predstavio uspješan model proizvodnje i prodaje autorskih projekata-horor filmova “Zona mrtvih” i “Mamula”.

On je u okviru programa “Dođi u bioskop!” predstavio najnoviji film “Mamula”, koji je publika u Istočnom Sarajevu vidjela premijerno.

U okviru “Kids fest” programa namijenjenog najmlađim gledaocima, prikazani su igrani dječiji film “Asteriks i Obelisk u Britaniji”, u režiji Lorena Tirarda, i izbor animiranih filmova “Asifa” Kina i “Asifa” Poljska.

U okviru takmičarskog programa festivala publika je vidjela filmove u selekcijama “Eks Ju u fokusu”, “U fokusu”, “Eks Ju kratki” i “Kratke priče”, među kojima su značajna ostvarenja koja su učestvovala na prestižnim filmskim festivalima “Zlatni vitez” Moskva, “Berlinale”, Festival u Kanu i “Tesaloniki internešnel film festival”.

Počasni gost festivala Debora Perkin, priznata britanska dokumentaristkinja, predstavila je najnoviji dugometražni dokumentarni film “Kopilad”, koji govori teškom životu samohranih majki i njihove djece u Maroku, gdje je kao i u svim muslimanskim zemljama seks van braka ilegalan.

Generalni pokrovitelj “Prvog kadra 2014”, čiji je moto “Bez cenzure!” jeste Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments