Počeo forum investitora i preduzetnika

0

Na Jahorini je juče počeo „Balkan venčur forum“, najveći skup preduzetništva i inovacija u jugoistočnoj Evropi, na kome učestvuje 30 investitora iz regiona, Evrope i SAD.


Cilj ovog skupa je da ojača preduzetništvo, da pruži podršku razvoju novih kompanija, poveća investicije, ubrza pristup finansijskim sredstvima i promoviše komercijalizaciju ulaganja na području cijelog Balkana.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić istakao je da je ovo nesvakidašnja prilika za mala i srednja preduzeća, koja imaju inovativni potencijal, da se direktno susretnu sa svjetskim investitorima i pokušaju da obezbijede dodatno finansiranje svojih poslovnih ideja ili da sklope poslovna partnerstva.

On je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da forumu pristustvuje 200 učesnika – više od 30 investitora i 50 malih i srednjih preduzeća koja će učestvovati u takmičarskom dijelu.

„Najuspješniji od njih dobiće priliku da se krajem godine u Dizeldorfu predstve na završnom događaju koji predstavlja najveće tržište ulagača u Evropi“, najavio je Đukić.

Prema njegovim riječima, Forum je i mjesto gdje će donosioci odluka razgovarati i razmijeniti mišljenja o investicionim politikama i razvoju preduzetništva.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će se tokom dvodnevnog zasjedanja fokusirati na dvije glavne teme – preduzetništvo i investicije.

„Do sada imamo 50 izabranih poslovnih ideja koje će biti predstavljene pred više od 25 investitora koji dolaze iz evropskih zemalja i SAD“, rekao je Gverić.

On je napomenuo da je ovo jedini forum ove vrste koji se organizuje na prostorima Balkana, a koji pruže mogućnost preduzetnicima iz regiona da svoje poslovne ideje predstave pred investitorima, kako iz regiona, tako i EU i SAD.

Aleksandar Tasev iz organizacije „Balkan limited“ istakao je da je ovo peti po redu forum koji se održava nakon Skoplja, Beograda, Sofije i Tirane.

„Cilj foruma je da pomogne inovativnim mladim firmama da unaprede svoj projekat ili biznis, da steknu internacionalnu mrežu kontakata i da nađu inostrane investitore kako bi mogli da prošire svoj biznis u svijetu“, rekao je Tasev.

On je napomenuo da će se u toku dvodnevnog foruma predstaviti tridesetak
kompanije iz regiona koje će ocijenjivati investitori.

„Slušaćemo predavanja investitora i eksperata, a na kraju proglasiti najbolje kompanije“, rekao je Tasev i podsjetio da su od prvog održavanja foruma u Skoplju mnoge kompanije, zahvaljujući kontaktima, dobile investicije – direktno od samih investitora ili posredstvom njihovih mreža.

„Balkan venčur forum“ pruža priliku najperspektivnijim preduzetnicima koji se bave tehnologijom obnovljivih izvora energije i recikliranja, informacionim tehnologijama, te biološkim naukama da predstave svoje aktivnosti, kao i da se susretnu sa međunarodnim strateškim partnerima, vodećim stručnjacima iz fondova rizičnog kapitala i korporativnim investitorima.

Organizatori su zahvalili sponzorima, prije svega Vladi Republike Srpske koja je pružila podršku i sponzorstvo forumu, te Univerzitetu Istočno Sarajevo koji je pružio logističku podršku.

Organizator „Balkan venčur foruma“ su „Balkan limited RARS“, Inovacioni centar Banjaluka, „Bizu“ i marketing agencija „Vija medija“ /Via Media/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare