Počeo filmski program „Zlatni vitez“ u „Prvom kadru“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je otvoren filmski program „`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`“, koji se održava u okviru Spasovdanskih svečanosti, krsne slave i Dana opštine.


„`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`“ predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Međunarodnog festivala „Zlatni vitez“ iz Rusije i Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva.

Umjetnički direktor „Prvog kadra“ Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da
ta saradnja traje već nekoliko godina, u okviru promocije najnagrađivanijih filmskih ostvarenja iz Rusije na jednom od najznačajnijih filmskih festivala u Republici Srpskoj – „Prvom kadru“.

Štifanićeva je navela da će u okviru manifestacije biti prikazan izbor najboljih filmova jednog od najznačajnijih filmskih festivala iz Rusije – „Zlatni vitez“ koji su osvojili prestižne filmske nagrade u 2015. i 2016. godini.

Predsjednik klubova „Zlatnog viteza“, glumac i reditelj Aleksej Vasiljevič Safonov rekao je da mu je čast da prisustvuje večerašnjem otvaranju filmskog programa „`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`“ na kojem će biti prikazana i tri kratka igrana filma iz Moskve – „Bratstvo“, „Lična stvar“ i „Nenaučena lekcija 14/41“.

„Ovi filmovi prikazuju borbu ljudi sa svojim strastima, grijesima i borbu protiv nasilja“, naglasio je Vasiljevič Safonov, kome je večeras uručena „Filmska klapa“, simbol Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“.

On je rekao da film „Bratstvo“, za koji scenario i režiju potpisuje Anastasija Galkina, govori o životu u Bogosloviji.

Prema njegovim riječima, film „Lična stvar“, reditelja Andreja Nosakova, je priča o vojničkom iskušenju tokom izvršenja jednog vojnog zadatka. Ovaj film, u kojem glavnu ulogu tumači Andrej Ganičev, dobitnik je „Zlatnog viteza“ u kategoriji kratki igrani film 2015.

Vasiljevič Safonov naveo je da igrani film „Nenaučena lekcija 14/41“, dobitnik „Zlatnog viteza“ 2016, u režiji Nine Vedmickaje, govori o prilikama u današnjoj Ukrajini. U filmu igraju Makar Pustoramov, Daniln Buličev i Jana Poplavskaja.

U ovkiru programa, najmlađa publika moći će da pogleda igrani film za djecu „Nebeska kamila“, dobitnika „Srebrnog viteza“ 2016, čiji scenario i režiju potpisuje Jurij Feting. Film će biti prikazan i u bioskopu „Multipleks“ u Andrićgradu.

Manifestacija će biti završena 27. maja, prikazivanjem animiranog filma „Zastupnica“ i dokumentarnog filma „Na kraju“, rediteljke Ane Šišove, dobitnika „Zlatnog viteza“ 2015.

Filmski program „`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`“ održava se pod pokroviteljstvom opštine Istočno Novo Sarajevo, a u organizaciji Produkcije „Prvi kadar“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare