Počeo filmski program “Zlatni vitez” u “Prvom kadru”

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je otvoren filmski program “`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`”, koji se održava u okviru Spasovdanskih svečanosti, krsne slave i Dana opštine.


“`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`” predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Međunarodnog festivala “Zlatni vitez” iz Rusije i Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva.

Umjetnički direktor “Prvog kadra” Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da
ta saradnja traje već nekoliko godina, u okviru promocije najnagrađivanijih filmskih ostvarenja iz Rusije na jednom od najznačajnijih filmskih festivala u Republici Srpskoj – “Prvom kadru”.

Štifanićeva je navela da će u okviru manifestacije biti prikazan izbor najboljih filmova jednog od najznačajnijih filmskih festivala iz Rusije – “Zlatni vitez” koji su osvojili prestižne filmske nagrade u 2015. i 2016. godini.

Predsjednik klubova “Zlatnog viteza”, glumac i reditelj Aleksej Vasiljevič Safonov rekao je da mu je čast da prisustvuje večerašnjem otvaranju filmskog programa “`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`” na kojem će biti prikazana i tri kratka igrana filma iz Moskve – “Bratstvo”, “Lična stvar” i “Nenaučena lekcija 14/41”.

“Ovi filmovi prikazuju borbu ljudi sa svojim strastima, grijesima i borbu protiv nasilja”, naglasio je Vasiljevič Safonov, kome je večeras uručena “Filmska klapa”, simbol Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar”.

On je rekao da film “Bratstvo”, za koji scenario i režiju potpisuje Anastasija Galkina, govori o životu u Bogosloviji.

Prema njegovim riječima, film “Lična stvar”, reditelja Andreja Nosakova, je priča o vojničkom iskušenju tokom izvršenja jednog vojnog zadatka. Ovaj film, u kojem glavnu ulogu tumači Andrej Ganičev, dobitnik je “Zlatnog viteza” u kategoriji kratki igrani film 2015.

Vasiljevič Safonov naveo je da igrani film “Nenaučena lekcija 14/41”, dobitnik “Zlatnog viteza” 2016, u režiji Nine Vedmickaje, govori o prilikama u današnjoj Ukrajini. U filmu igraju Makar Pustoramov, Daniln Buličev i Jana Poplavskaja.

U ovkiru programa, najmlađa publika moći će da pogleda igrani film za djecu “Nebeska kamila”, dobitnika “Srebrnog viteza” 2016, čiji scenario i režiju potpisuje Jurij Feting. Film će biti prikazan i u bioskopu “Multipleks” u Andrićgradu.

Manifestacija će biti završena 27. maja, prikazivanjem animiranog filma “Zastupnica” i dokumentarnog filma “Na kraju”, rediteljke Ane Šišove, dobitnika “Zlatnog viteza” 2015.

Filmski program “`Zlatni vitez` u `Prvom kadru`” održava se pod pokroviteljstvom opštine Istočno Novo Sarajevo, a u organizaciji Produkcije “Prvi kadar”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments