Počeo festival dječijeg pozorišta

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas otvoren Međunarodni festival dječijeg pozorišta „Zvono 2013“, na kojem će učesnici iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske odigrati pet predstava.

Prvi Festival vodi performer Tode Nikoletić iz Crvenke, a predsjednik žirija je Aleksandra Lukić – dramskim pisac i režiser iz Kruševca.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvijetinović rekao je u obraćanju publici da je Festival namijenjen, prije svega, mlađoj publici koja će imati priliku da vidi interesantne predstave.

„Ovo je i svojevrsna uzvratna posjeta drugih pozorišta našem pozorištu, koje godinama gostuje u drugim gradovima i osvaja nagrade“, rekao je Cvijetinović.

Božica Ostojić, upravnik Zvorničkog dramskog pozorišta, koje je organizator Festivala, podsjetila je da ovo pozorište radi 16 godina, od kojih je prvih deset radilo kao Dramski studio Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“.

„Od 2007. godine radi kao Zvorničko dramsko pozorište. Uradili smo više od 30 predstava, obučili 150 glumaca, gostovali na brojnim festivalima i osvajali nagrade“, navela je Ostojićeva.

Ona je istakla da sa mladim rade uspješno već nekoliko godina, zbog čega su odlučili da organizuju festival u Zvorniku i obraduju zvorničku publiku.

Ostojićeva je dodala da će biti dodijeljene nagrade za najbolju predstavu, kostimorafiju, scenski pokret, režiju, glumce, kao i nagrada publike.

Nakon otvaranja festivala, Zvorničko dramsko pozorište izvelo je predstavu „Bajka o bajci“, prema tekstu Peđe Trajkovića i u režiji Božice Ostojić.

U 17.00 časova, glumci Osnovne škole „Sremski front“ iz Šida odigraće predstavu „Kirija“ rađenu prema tekstu Branislava Nušića i u režiji Snežane Matić.

Za sutra su planirane dvije predstave – SKD „Prosveta“ iz Gaboša predstaviće se „Liliputanskom svadbom“, koja je urađena prema tekstu Toda Nikoletića i u režiji Cvijetina Aničića, dok će Dječija scena Centra za kulturu iz Palanke odigrati predstavu „Kako su se volele dve žabe“, prema tekstu Miloša Miloševića i u režiji Rade Mihajlović.

U subotu, 7. decembra, Gradsko pozorište Mrkonjić Grad izvešće predstavu „Sedam Snježana i patuljak“, urađenu prema tekstu Toda Nikoletića i u režiji Dubravke Nikolić, nakon čega je planirano proglašenje najboljih i zatvaranje Festivala.

Pokrovitelj Festivala dječijeg pozorišta je opština Zvornik, u saradnji sa Domom omladine u ovom gradu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare