Počelo uređenje trim-staze na Golom Koranu

0

U okviru projekta „Ja sam dijete ove planete“, počelo je uređenje trim-staze Goli Koran-Pale dužine 2,5 kilometra i uspostavljanje učionica u prirodi, izjavio je danas predsjednik Planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ sa Pala Radoje Vojvodić.

Projekat finansira EU sa 10.000 KM, a sprovodi Razvojni program UN.

Vojvodić je naveo da će projektom biti obuhvaćeno 800 osnovaca od prvog do petog razreda iz četiri škole sa područja opštine Pale.

„Cilj je razvijanje ekološke svijesti i zaštita životne sredine, tako da će biti organizovano 15 radionica na otvorenom. Uređene učionice u prirodi moći će da koriste škole u skladu sa svojim potrebama, kao i sve zainteresovane organizacije i građani Pala“, rekao je Vojvodić na konferenciji za novinare na Palama.

On je istakao da su boravak na čistom vazduhu, učenje u prirodi, sport i rekreacija korisni za zdravo odrastanje djece, a imajući u vidu stanje u oblasti životne sredine neophodno je raditi na unapređenju ekološke svijesti od najranijeg doba.

Prema njegovim riječima, za 10 dana se očekuje završetak trim-staze, a formirane su i eko-patrole koje čine mladi planinari, ekolozi koji će pratiti i izvještavati o stanju životne sredine na Palama i u okolini.

„Palama je potrebno izletište gdje ljudi mogu šetati, džogirati, voziti bicikl, udisati svjež vazduh, a upravo to je Goli Koran. Apelujem da svi građani čuvaju životnu sredinu i staze koje će biti napravljene u okviru projekta“, naglasio je Vojvodić.

Koordinator Regionalnog programa lokalne demokratije na Balkanu /ReLOaD/ za opštinu Pale Dubravka Borovčanin kaže da su Razvojni program UN i EU prepoznali i uvrstili opštinu Pale među 21 opštinom iz BiH sa kojima rade projekte s ciljem jačanja partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva.

Ona ističe da je projekat „Ja sam dijete ove planete“ jedan od tri projekta koje opština Pale realizuje u saradnji sa Razvojnim programom UN, a koji finansira EU.

„Naš strateški interes je turizam. Podržavamo aktivnosti svih udruženja i društava čiji je cilj edukacija, podizanje ekološke svijesti i motivisanje građana da se aktivno uključe u očuvanje onoga što nam je priroda na ovom terenu nesebično dala“, rekla je Borovčaninova.

Partner u projektu i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Pale Aleksandra Srdanović smatra da djecu treba učiti kulturnom ophođenju, ali i podizati njihovu svijest o očuvanju životne sredine.

„Zato podržavamo rad planinarsko-ekološkog društva. Učenici koji su članovi `Prosvjete` članovi su i ekološke sekcije, tako da je prirodno da svi zajedno radimo na odgovornosti prema našoj prirodi“, navela je Srdanovićeva.

U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Balkanu, na području opštine Pale odobreni su i projekti Udruženja za pomoć i razvoj „Hajde“ pod nazivom „Sport art Pale“ i Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ pod nazivom „Dnevni boravak `Sunce`“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare