Počelo uklanjanje devastiranih objekata u Kaljini

0

U užem naselju Kaljine već treći dan se radi na uklanjanju devastiranih objekata, oštećenih zubom vremana i u minulim ratnim dešavanjima. U posljednjih nekoliko godina postali su prava prijetnja za mještane i slučajne prolaznike, jer su postali legla gmizavaca, insekata i pacova.

Na zahtjev grupe građana koji su se obratili za pomoć rukovodstvu lokalne zajednice, opština Sokolac je zatražila pomoć od Republičke uprave civilne zaštite, koja je na teren u Kaljinu poslala dio mašinskog tima.

Došli smo na poziv rukovodstva opštine i ostajemo desetak dana. Na uklanjanju ruševnih zgrada u Kaljini angažovana su dva kamiona i utovarivač. Cijenimo da će na ovom lokalitetu biti oko hiljadu metara kubnih otpadnog materijala, koji transportujemo na lokalnu deponiju, kaže vođa mašinskog tima Republičke uprave civilne zaštite Radmilo Kovač.

Prema njegovim riječima, pri uklanjanju ruševnih objekata uvijek postoji opasnost da se naiđe na odbačena neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva ili oružje, ali članovi ovog tima su spremni na sve jer su završili deminerski kurs, utovarivač je blindiran, a vozila imaju zaštitu. Mašinski tim Republičke uprave civilne zaštite je već šesti put angažovan na području opštine Sokolac, na različitim projektima.

U opštini Sokolac kažu da se u ovaj posao ušlo na zahtjev građana, za koje ovi devastirani objekti predstavljaju svakodnevnu opasnost, a sem toga u njihovoj blizini se nalaze dva vjerska objekta, oko kojih se po nekoliko puta godišnje okuplja veliki broj vjernika.

To su objekti u vlasništvu bivših društvenih ustanova i preduzeća, kao što su AD Romanija u stečaju, Veterinarska stanica ili opština. Dobili smo saglasnost za uklanjanje tih objekata, donijeli odluku, odradićemo posao za šest/sedam dana, pa slijedi uređenje tih lokacija. Uklanjanje privatnih devastiranih objekata obavljamo samo na zahtjev vlasnika. Cilj je da uredimo ovaj prostor, a ukoliko neko želi da nastavi da radi ili da kupi te lokacije biće to omogućeno, pojasnio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Hranu za radnike civilne zaštite, gorivo i mazivo za vozila obezbjeđuje opština Sokolac. U odjeljenju za finansije cijene da će za ovaj posao biti potrebno manje od 10.000 KM.

 

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments