Počelo oslikavanje murala mira

0

ISTOČNO SARAJEVO – Poznati svjetski umjetnik grafita-muralist Kaleb Nilon danas je sa mladim umjetnicima iz Istočnog Sarajeva počeo radove na izradi murala koji će krasiti zid Srednje škole „28. juni“ u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Nilon je rekao novinarima da je radove počeo sa troje mladih koji se prvi put susreću sa ovim načinom rada, te da će ih do kraja izrade murala biti angažovano do 50.

Objašnjavajući način oslikavanja murala, Nilon je naveo da se zid prvo prekriva krečom, nakon čega se radi sa sprejom, dodajući da se ovaj posao može lako naučiti.

Projekat „Murali mira“ organizovala je Ambasada SAD u BiH u saradnji sa nevladinom organizacijom „Motus Adulescenti“ iz Istočnog Sarajeva, s ciljem obilježavanja 20 godina mira u BiH.

Direktor Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH Stefani Altman Vajmans rekla je da je želja organizatora da spoji mlade iz raznih zajednica, koji će napraviti divna umjetnička djela.

Ona je istakla da američka Ambasada s ponosom sponzoriše ovakve projekte i najavila nove projekte u toku godine u vezi sa obilježavanjem 20 godina mira u BiH.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je izuzetnu saradnju ove opštine sa američkom Ambasadom u Sarajevu u protekle 2,5 godine na različitim projektima, koja je ostvarena i kroz saradnju jedne od najaktivnijih nevladinih organizacija u Istočnom Sarajevu Udruženjem mladih „Motus Adulescenti“.

On je naveo da je opština, u saradnji sa Srednjom školom „28. juni“, Gimnazijom i Srednjom stručnom školom, podržala ovaj projekat i pronašla lokaciju za njegovu realizaciju.

Ćosić je izrazio uvjerenje da će saradnja sa američkom Ambasadom i nevladinim organizacijama biti nastavljena i ubuduće, navodeći da je pri kraju započeti projekat kojim je 30 nezaposlenih žena iz ruralnih krajeva opštine obučeno za izradu poslovnih planova.

„Zahvaljujući podršci Ambasade, četiri žene iz ove grupe dobiće četiri plastenika površine 100 metara kvadratnih i tako obezbijediti prihode za svoja domaćinstva“, dodao je Ćosić.

Programski koordinator mladih „Motus Adulescenti“ Aleksandra Matić istakla je da projekat „Murali mira“ ima za cilj da „uljepša BiH i pokaže da mladi mogu kreirati nešto lijepo“.

Na izradi murala danas su prvi put radili Siniša Milošević i Jovan Joksimović iz Istočnog Sarajeva. Izražavajući zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu i sticanja novog iskustva, istakli su da treba što više sarađivati sa ljudima iz inostranstva, od kojih se može mnogo naučiti.

„Kod nas rad na muralu i grafitima nije toliko razvijen, a ovo bi moglo podstaći ljude da se time bave. Uvijek je ljepše vidjeti ovako nešto, nego bijeli zid, a nadarenih ljudi koji bi mogli ovo da rade, imamo“, izjavio je Joksimović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare