Počelo obilježavanje krsne slave

0

ZVORNIK – Svetom liturgijom i lomljenjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke Trnove na Đurđev gradu, opština Zvornik počela je danas obilježavanje istoimene krsne slave. Lomljenjem slavskih kolača Svetu Petku Trnovu proslavila je i crkva na Đurđev gradu.

Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić, sa sveštenstvom, dok su slavske kolače slomili načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, kum slave Vitomir Tomić i vjernici.

Stevanović je rekao da tradicionalno obilježavanje krsne slave opštine počinje baš u crkvi Svete Petke Trnove, zaštitnice grada Zvornika.

„Pošto je krsna slava i opštine i ovog hrama današnji dan prilika je da rezimiramo rezultate da vidimo gdje se nalazimo u odnosu na prethodnu godinu, odnosno slavu, da pravimo planove, da građane koje su pogodile strašne poplave pripremimo da u toplim domovima dočekaju zimu“, rekao je Stevanović.

Ističući da je slava prilika da praštamo jedni drugima, da se poštujemo i zbližavamo, Stevanović je čestitao vjernicima i građanima slavu Svetu Petku Trnovu, te im poželio dosta zdravlja i uspjeha u životu, ličnu i porodičnu sreću, kao i dobre rezultate na poslovnom planu.

U okviru obilježavanja Svete Petke Trnove, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja biće služena večernja služba, nakon koje će od crkve do platoa LJetne pozornice ispred zgrade „Kasine“ gradom proći litija koju će predvoditi njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Na platou će biti održana svečana akademija „U slavu Svetoj Petki“, dok će koncertom tamburaškog orkestra „Romansa“ iz Novog Sada biti završeno ovogodošnje „Zvorničko ljeto“, koje je počelo 2. avgusta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments