Počelo obilježavanje dana kada su odbranjeni Vojkovići, Grlica i Krupac

0

ISTOČNO SARAJEVO – Tradicionalnim „Maršom odbrane“, koji se kretao od Vojkovića do Ilinjače, u nedjelju je počelo obilježavanje 4. avgusta, dana kada su 1992. godine srpski borci i mještani odbranili od muslimanskih napada Vojkoviće, Grlicu i Krupac, rubna naselja na sarajevskom ratištu.

Marš, koji se održava od završetka odbrambeno-otadžbinskog rata, okupio je više stotina ljudi, među kojima je bio veliki broj djece i omladine.

Prije početka marša u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima služen je parastos za poginule srpske borce i civile. Maršruta je od ove crkve do nekoliko kilometara udaljenog brda Ilinjača.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Vojkovići, Krupac, Grlica Saša Škobo istakao je da je Ilinjača kao visinska kota na rubu sarajevskog polja bila najznačajnija za odbranu ovih naselja od napada muslimanskih snaga u ratu.

Prema njegovim riječima, 4. avgusta 1992. godine u odbrani Vojkovića, Grlice i Krupca poginulo je sedam boraca, a 14 teže i lakše ranjeno.

„U ratu je iz ova tri naselja poginulo 216 boraca, a više od 700 ranjeno, od kojih je veći broj više puta ranjavan“, naveo je Škobo.

U ovim naseljima na prvoj borbenoj liniji tokom ratu poginula su i 43 civila.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Slobodan Maunaga rekao je novinarima da će na brdu Ilinjača biti održan istorijski čas i poslužen vojnički pasulj za učesnike.

„Ilinjača je strateška kota za odbranu ovog kraja što se pokazalo 4. avgusta 1992. godine u odbrani Vojkovića, Grlice i Krupca“, istakao je Maunaga.

Muslimanske snage su 4. avgusta 1992. godine u ranim jutarnjim časovima iz pravca Hrasnice otpočele jak napad na Vojkoviće, Grlicu i Krupac, a odbrana ove teritorije bila je bitna za očuvanje kompletne Sarajevsko-romanijske regije.

Današnjim maršom počinje manifestacija „4. avgust – da se ne zaboravi“, tokom koje će biti organizovan niz sportskih takmičenja.

Manifestacija će biti završena 4. avgusta maratonom linijom odbrane Vojkovića, parastosom poginulim borcima i prijemom za njihove porodice porodica, te druženjem preživjelih boraca Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare