Počelo istraživanje gornjeg dijela Orlovače

0
Počelo istraživanje gornjeg dijela Orlovače

Speleološko-ekološko društvo „Orlovača“ Pale, organizuje speleološka istraživanja gornjeg dijela pećine Orlovača, monitoring i istraživanje faune, čija je ukupna vrijednost 5.000 KM.

Ovaj projekat radi se uz odobrenje Zavoda za kulturno istorijska i prirodna nasljeđa Republike Srpske i u saradnji sa Kulturnim centrom Pale.

Orlovača je otkrivena 1975. godine i jedna je od rijetkih pećina koja se nalazi nadomak Pala.

Sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim uticajem vode, ubraja se u najljepše u Republici Srpskoj i BiH.

Osim svoje ljepote, ona predstavlja jedinstven poligon za obuku i rad na terenu učenika osnovnih i srednjih škola, fakulteta i speleoloških udruženja.

Član Speleološko-ekološkog društva „Orlovača“ Mladen Samardžić napominje da je počelo istraživanje gornjeg dijela pećine Orlovača kod Sumbolovca.

Istraživanje sprovode speleološka Udruženja Srpske, profesori sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odsjeka za geografiju, i profesori iz škola „Mokro“ i Istočno Sarajevo.

Samardžić, koji je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale, navodi za Srnu da će se istraživački radovi odvijati u dvije faze – detaljno istraživanje i kartiranje gornjeg dijela pećine Orlovača, istraživanje sistema kanala i kartiranje radi uređenja speleološkog objekta.

Druga faza istraživanja je monitoring i istraživanje faune turističkog dijela kao i mikroklimatska istraživanja radi utvrđivanja mirko i bioklimatskih kapaciteta, čiji je cilj trasiranje staza za razgledanje i puštanje u funkciju za turističke posjete.

Prema njegovim riječima, cilj istraživanja je zaštita i dodatna saznanja o pećini i njenim vrijednostima, koji će doprinijeti boljem poznavanju nastanka pećine, izučavanju i otkrivanju novih vrsta.

Samardžić vjeruje da će rezultati istraživanja i monitoringa doprinijeti turističkoj valorizaciji pećine Orlovača, te utvrđivanju biospeleoloških karakteristika i nastanka pećine, kao i da će obezbijediti maksimalnu zaštitu i omogućiti nesmetano odvijanje prirodnih procesa.

Speleološko-ekološko društvo, osim obuke, organizuje i edukativne radionice, takmičenja, ekološke, obrazovne, rekreativne, humanitarne i kulturne manifestacije.

Pećina Orlovača stanište je velikog broja insekata, od kojih su neki endemske vrste, kao i najugroženije grupe sisara u Evropi slijepih miševa.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare