Počeli “Dani Vojina Komadine”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dvodnevna manifestacija “Dani Vojina Komadine” počela je danas u Istočnom Sarajevu, a u okviru nje biće održana predavanja iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije, muzičke teorije i izvođaštva.

Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je organizator, izjavio je da je ovo treća manifestacija, a ove godine je jedna od glavnih novina pokretanje naučnog skupa “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”.

On je istakao da je za skup prijavljeno 26 radova, te da su zadovoljni odzivom, izražavajući zadovoljstvo što ova manifestacija postaje jedan od važnijih događaja koje organizuje Muzička akademija.

“Učesnici su sa naše Muzičke akademije, zatim kolege iz regiona, ali imamo i prijavljenih radova iz Ukrajine i Rusije. Trudimo se da manifestacija postane tradicionalna, a veći dio skupa posvećen je proučavanju stvaralaštva kompozitora Vojina Komadine”, istakao je Kosorić.

Jedan od učesnika naučnog skupa je i sin Vojina Komadine, Zoran, koji je istakao da će biti predstavljeno više radova posvećenih stvaralaštvu njegovog oca.

Komadina je ocijenio da je događaj dobro zamišljen i da će rezultati prevazići očekivano, te najavio da će govoriti o odnosu njegovog oca prema tradiciji na primjeru tri kompozicije.

“Riječ je, između ostalog, o onome što je jasno vidljivo kao tradicija i prepoznatljivo izdaleka – folkloru, folklornim citatima i njihovom korištenju”, pojasnio je Komadina.

Komadina je najavio da će govoriti o muzičkom nasljeđu, pa i baroknoj muzici koju je njegov otac koristio kao svoju tradiciju, mada taj pravac umjetnosti nije sa ovog podneblja, praveći kompozicije sa baroknim, folklornim ili elementima duhovne muzike.

U okviru manifestacije večeras će biti održan koncert na kojem će biti promovisan kompakt disk “Tražim pomilovanje”, vokalni opus za glas i klavir Vojina Komadine, a na koncertu će nastupiti sopran Klaudija Krkotić i pijanista Sonja Radojković.

Sutra u 12.00 časova biće promovisana knjiga “Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika”, autora Valentine Dutine i Ivane Cerović.

Dutina je istakla da je ovo analitička studija, a knjigu su pripremale oko tri godine.

“Knjiga je, primarno, namijenjena studentima muzičkih akademija, ali i učenicima srednjih škola, nastavnom kadru i ljubiteljima klasične muzike”, istakla je Dutina.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kraljevini Jugoslaviji, a rano djetinjstvo proveo je u Baru, Kotoru, Bihaću i Sremskoj Kamenici, gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu koji im postaje trajnija destinacija.

Srednju muzičku školu “Stanković” završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine.

Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Komadina je za stvaralački rad višestruko nagrađivan – još kao student dobio je nekoliko nagrada, a nagrađivana su njegova djela različitih žanrova – od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Vojin Komadina bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments