Počela tradicionalna hajka na vuka, učestvuje i Višković

0

MILIĆI – Hajkom na vuka, koja je okupila oko 300 lovaca iz Republike Srpske i Srbije, danas je Udruženje lovaca „Komić“ iz Milića zvanično otvorilo ovogodišnju lovnu sezonu.
Predsjednik Udruženja Radovan Višković kao učesnik današnje akcije pozdravio je lovce pred polazak u hajku.

Višković je rekao Srni da se hajka na vuka u Milićima organizuje prve nedjelje u martu i da je već postala tradicionalna.

On smatra da će ovo jednog dana da bude i značajna turistička manifestacija, jer se sve više javlja i stranih lovaca.

„Razgovaramo o tome da prilagodimo naše zakonodavstvo međunarodnim standardima, da ovdje više mogu da dolaze i strani lovci i da bez posebnih problema mogu da odnesu odstrijeljenu divljač“, rekao je Višković, premijer Republike Srpske.

On je napomenuo da Vlada svake godine u budžetu planira značajna finansijska sredstva za podršku ovakvim manifestacijama.

Glavni lovovođa u Udruženju „Komić“ Siniša Alaksić rekao je Srni da je planirano da se današnja hajka realizuje na dvije odvojene lokacije, u planinskom području opštine.

On je naglasio da su tokom posljednjih nekoliko dana primijećena dva čopora vukova i da zatp očekuju uspješan lov.

Miloš Trifković iz Milića rekao je Srni da se lovom bavi od 1980. godine, da na listi lovačkih trofeja ima 36 divljih svinja, ali, za sada, nijednog vuka.

„Sada su se pojavili šakali. Dva su nedavno odstrijeljena, a jedan se izvukao. Ne prave štetu domaćinstvima, ali su napast za lovište, hvataju zečeve i srneću divljač“, objasnio je Trifković.

Bojana Podrić, koja je dugo godina živjela u Sisku, potom u Kovinu, a sada u Švedskoj, ispričala je Srni da je došla u Miliće da uživa u prirodi i da upozna način na koji se u ovim krajevima organizuju lovačke akcije.

„Bilo je i ulova, ali mi to nije nešto posebno značajno. Važniji mi je izlazak u prirodu i druženje sa ljudima. Najinteresantnije mi je vidjeti životinju u njenom prirodnom staništu“, rekla je Podrićeva.

Slobodan Šubarić iz Lovačkog udruženja „Semberija“ iz Bijeljine lovac je od 1963. godine, a u osamdesettrećoj godini još je posvećen ovom rekreativnom sportu.

„Ja sam iz ravnice, iz Semberije, gdje je manje trofeja, pa se time baš i ne mogu pohvaliti. U posljednje vrijeme dolazim i ovamo i očekujem da će biti nekih trofeja. Vjerujem da ću još imati snage i zdravlja da lovim“, rekao je Srni Šubarić.

Nakon završenog lova, za sve učesnike hajke biće organizovan ručak kod lovačke kuće u Vrtočama.

Hajka na vuka završena bez rezultata

Hajka na vuka u Milićima završena je bez rezultata, ali su je organizatori ocijenili kao uspješnu budući da je učestvovalo oko 350 lovaca iz regije Birač i regiona.
Učesnik u hajci bio je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, inače predsjednik Lovačkog udruženja „Komić“, koje je organizator današnje hajke.

Višković je izjavio Srni da lov i odstrijel nisu jedini razlozi organizovanja lovačkih okupljanja.

„Učesnici su bili iz čitave regije, pa i šire i ovo postaje tradicija koju vrijedi podržati. Naš cilj je da razvijamo lovni turizam, koji mora da postane važna privredna grana Republike Srpske“, istakao je Višković.

Glavni lovovođa u milićkom udruženju Siniša Aleksić rekao je Srni da je hajka organizovana na nekoliko lokacija, u rejonu Sikire i Zagrađa, te na području Radave.

Aleksić je rekao da su lovci primijetili vuka, ali da je zvijer i ove godine nadmudrila lovce.

„Važno je da je sve proteklo u najboljem redu. Imali smo odlično druženje sa kolegama iz regiona, koje je krunisano zajedničkim ručkom“, dodao je Aleksić.

Lovačko udruženje „Komić“ organizovano je u pet sekcija, i okuplja 220 članova.

Alekić je naveo da posljednjih nekoliko godina aktivno učestvujeu u izgradnji lovno-tehničkih objekata.

„Imamo izgrađenih šest lovačkih kuća. Od Lovačkog saveza Republike Srpske smo prošle godine dobili 13 automatskih hranilica za dvilje svinje“, napomenuo je Aleksić.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare